region-ostergotland

Nyheter

Alla nyheter från Region Östergötland.

  • Ansiktsförlamning behandlas framgångsrikt på US

    Ett multidisciplinärt team på Universitetssjukhuset i Linköping är redo att ta emot patienter med ansiktsförlamning från hela landet för nationell högspecialiserad vård.
  • Höstens vaccinationsinsats sätter igång

    Den 15 oktober påbörjar Region Östergötland kostnadsfri vaccination mot influensa och covid-19 för riskgrupper, för att de ska kunna undvika allvarlig sjukdom. Redan nu kan de boka en tid för detta på vårdcentral eller vid någon av länets tre vaccinationscentraler.
  • Avtal om ledsagning på US förlängs inte

    Regionstyrelsen beslutade på onsdagen att inte förlänga avtalet med Funktionsrätt Östergötland om ledsagning vid Universitetssjukhuset i Linköping (US). Ledsagning av patienter kommer i stället att ske på andra sätt på sjukhuset.
  • Fortsatt överenskommelse med Novahuset

    Region Östergötland förlänger överenskommelsen om offentligt idéburet partnerskap med Novahuset och bidrar med 700 000 kronor årligen till verksamheten. Novahuset är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar proaktivt och reaktivt mot sexuellt våld.
  • Besked om uppsägningar i Region Östergötland

    Förhandlingarna om uppsägningar i Region Östergötland är nu avslutade. De närmaste dagarna lämnas besked till de 235 medarbetare som berörs. ”Jag beklagar verkligen att vi måste säga upp medarbetare”, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell.
  • Behandling av perifer facialispares vid US blir nationell högspecialiserad vård

    Som en av tre enheter i landet får Region Östergötland tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård av patienter med perifer facialispares, en typ av ansiktsförlamning. Universitetssjukhuset i Linköping har en hög kompetens bland annat när det gäller dynamisk rekonstruktion för återskapande av leendet.
  • Stöd till barn och ungas delaktighet

    Åtta barn- och ungdomsorganisationer i länet får dela på cirka en miljon kronor i stöd från Region Östergötland. Bidraget, som regionutvecklingsnämnden beslutade om i dag, ska öka barns och ungas delaktighet i föreningslivet.
  • Regionen gör förändringar i ögonkliniken

    Region Östergötlands ögonklinik gör nu förändringar i sitt utbud. Det innebär att patienter som idag besöker ögonklinikens mottagning i Norrköping behöver välja en ny vårdgivare. Bakgrunden till förändringarna är regionens ansträngda ekonomi.
  • En månad med fokus på psykisk hälsa

    Från den 10 september och en månad framåt pågår initiativet Fokus på psykisk hälsa i Östergötland. Region Östergötland gör detta för att samla ihop och lyfta de olika aktiviteter som anordnas i länet för att främja psykisk hälsa och motverka fördomar. Kommuner, föreningar och andra aktörer är delaktiga i initiativet.
  • Prestigefull ackreditering uppmärksammades

    Cancervård och forskning håller hög internationell klass i Östergötland. På onsdagen uppmärksammade Linköping Comprehensive Cancer Center att verksamheten har blivit ackrediterad enligt Organisation of European Cancer Institutes (OECI) standard.
  • Trendbrott i Region Östergötlands ekonomi

    Åtgärderna för att vända den ekonomiska utvecklingen i Region Östergötland har börjat få effekt. Det visar delårsrapporten efter juni, som idag har presenterats för regionstyrelsen. Dock är det långt kvar tills regionens ekonomi är i balans.
  • Arbetet mot välfärdsbrott förstärks

    Region Östergötland ska förstärka sitt arbete mot välfärdsbrott. Bland annat införs en strategisk funktion, vars uppgift blir att förebygga, upptäcka och öka medvetenheten om välfärdsbrott.
  • Projekt för god psykisk hälsa förlängs

    Region Östergötland arbetar sedan några år med konceptet ABC för god psykisk hälsa. Hittills har 14 verksamheter blivit ABC-partners – såväl vårdcentraler och kommuner som föreningar. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat att förlänga projekttiden ett år.
  • Fokus på akut vård under sommaren

    Sommaren är här, och under semesterperioderna i hälso- och sjukvården är det som vanligt fokus på akut vård och vård som inte kan vänta.
  • Flera framsteg i regionens miljöarbete enligt öppna jämförelser

    Region Östergötlands miljö- och klimatarbete går åt rätt håll på flera områden. Det visar årets nationella öppna jämförelser av miljöarbetet i regionerna. Resultaten syns bland annat genom minskad miljöpåverkan av medicinska gaser och sänkt energianvändning i lokaler.
  • Vårdkonflikten är över

    Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Vårdförbundet har idag på eftermiddagen kommit överens om ett nytt avtal. Därmed är konflikten som pågått sedan den 25 april över.
  • Klart med prestigefull ackreditering

    Linköping Comprehensive Cancer Center vid Universitetssjukhuset i Linköping har blivit ackrediterat enligt Organisation of European Cancer Institutes (OECI) standard. ”Det innebär att vi uppfyller de höga krav som ackrediteringen ställer på såväl cancervårdens som forskningens och utbildningens kvalitet”, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör i Region Östergötland.
  • Ny arbetsorganisation beslutad

    Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade på onsdagen om Region Östergötlands nya arbetsorganisation, i linje med det förslag som tidigare har presenterats.
  • Strejken dras tillbaka i Östergötland från måndag

    Region Östergötland och Vårdförbundet har kommit överens om att alla strejkåtgärder i Östergötland dras tillbaka, från och med måndag.
    – Vi välkomnar det, säger Karl Landergren, medicinsk direktör. Vi har sett stor fara för liv och hälsa med strejken när vi nu går in i semesterperioden.
  • Långsiktigt hållbar ekonomi i fokus i ny treårsbudget

    Att vända den allvarliga ekonomiska situationen och säkerställa det väsentliga för invånarna är huvudfokus i Region Östergötlands treårsbudget. I dag beslutade regionfullmäktige om budgeten för 2025-2027.
  • Strejken skapar oro inför sommarperioden

    Fler samhällsfarliga konfliktåtgärder har dragits tillbaka av Vårdförbundet från den pågående strejken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det handlar bland annat om sjuksköterskor vid infektionskliniken och reumatologen. ”Det är positivt, men vi ser med stor oro på hur vården kommer att påverkas vid en fortsatt strejk när vi nu går in i sommarperioden”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.
  • Niclas Lindahl ny HR-direktör i Region Östergötland

    Niclas Lindahl blir ny HR-direktör i Region Östergötland. Han kommer närmast från en tjänst som förhandlare på Sveriges kommuner och regioner (SKR).
  • Många östgötar påverkas vid en strejk på vårdcentralerna

    Om inte parterna enas, träder Vårdförbundets strejkvarsel mot 26 av regionens vårdcentraler i kraft tisdagen den 11 juni klockan 11.00. ”Tillgängligheten på de vårdcentraler som berörs kommer att vara begränsad. Strejken kommer att få allvarlig påverkan för patienter och invånare”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.
  • Fler samhällsfarliga konfliktåtgärder lyfts bort

    Region Östergötland och Vårdförbundet har förhandlat om ytterligare samhällsfarliga konfliktåtgärder, dels i den varslade strejken på vårdcentralerna från den 11 juni, dels i den pågående strejken på US. Förhandlingarna avslutades i enighet och Vårdförbundet drar tillbaka de konfliktåtgärder som Region Östergötland har identifierat som samhällsfarliga.
  • Beslut om utökad rättspsykiatrisk vård

    Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena behöver fler vårdplatser och för det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att avsätta 18,7 miljoner kronor varje år. Pengarna ska finansiera nya vårdplatser för att möta det ökade vårdbehovet.
  • 1177 direkt pausas den 10 juni

    Från den 10 juni och under resterande del av 2024 görs ett uppehåll av den nya, digitala tjänsten med chattfunktion, 1177 direkt.
  • Ny arbetsorganisation för Region Östergötland presenterad

    Förslaget till ny arbetsorganisation för Region Östergötland har nu presenterats i sin helhet för de fackliga organisationerna och för regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden inför kommande beslut. Förändringarna är en konsekvens av den minskning av antalet medarbetare som görs i regionen, och innebär förändringar i såväl vårdutbud som arbetssätt och organisation.
  • Strejken har inletts - slår hårt mot vården i Östergötland

    Klockan 11.00 på tisdagen trädde Vårdförbundets strejk vid Universitetssjukhuset i Linköping i kraft. Strejken väntas få allvarlig påverkan på vården i hela regionen.
    – Vi lägger just nu all vår kraft på att säkerställa att alla som behöver vård ska få det, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.
  • Strejk får allvarlig påverkan på vården i Östergötland

    Vårdförbundets varslade strejk får allvarlig påverkan på framför allt Universitetssjukhuset i Linköping. Även den övriga vården är sedan tidigare påverkad av konflikten och påverkas ytterligare av strejken. Ett omfattande arbete pågår med att hantera konsekvenserna för att säkra att patienter och invånare får den vård de behöver.
  • Årets landsbygdsstipendiat utsedd

    Björn Granstrand, Vadstena, som lyfter fram besöksmål bortom de stora attraktionerna, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Priset på 15 000 kronor delas ut i samband med Östgötadagarna i september.
  • Samhällsfarliga konfliktåtgärder lyfts bort från strejkvarsel

    Förhandlingarna mellan Region Östergötland och Vårdförbundet om samhällsfarliga konfliktåtgärder avslutades i enighet på torsdagsförmiddagen. Vårdförbundet drar tillbaka de konfliktåtgärder som Region Östergötland identifierat som samhällsfarliga från den varslade strejken med start den 4 juni.
  • De är årets konsthantverkare

    Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund, Björke väveri i Söderköping, har utsetts till Årets konsthantverkare i Östergötland. Priset, 15 000 kronor, delas ut i samband med Östgötadagarna i september.
  • Region Östergötland ser risker för patientsäkerhet vid strejk

    Efter en bedömning av vad en strejk skulle innebära för sjukvården konstaterar Region Östergötland att det finns risk för fara för människors liv eller risk för bestående ohälsa hos patienter om strejken skulle träda ikraft. Därför har arbetsgivaren skickat en begäran om förhandling angående samhällsfarlig konflikt till Vårdförbundet i Östergötland.
  • Vårdförbundet varslar om strejk i Region Östergötland

    Vårdförbundet har i den pågående konflikten varslat om strejk i fem regioner, bland annat i Region Östergötland. Arbete pågår nu med att analysera vad strejkvarslet innebär och vilka konsekvenser det kan få om det träder i kraft. Utgångspunkten för arbetet är att patientsäkerheten alltid måste värnas – ingen patient ska utsättas för risker till följd av konflikten.
  • Regionen bjuder in till ABC-partnerskap för stärkt psykisk hälsa

    Att göra något som känns meningsfullt tillsammans med andra har visat sig vara ett bra sätt att motverka psykisk ohälsa. Region Östergötland arbetar sedan några år med konceptet ABC för god psykisk hälsa inom primärvård och tillsammans med flera kommuner. Nu bjuder regionen in andra aktörer att bli ABC-partner.
  • Stort utbud vid vårens Östgötadagar

    Den 18-19 maj är det dags för vårens Östgötadagar. Hundratals företagare öppnar sina dörrar under helgen, och allmänheten har chans att uppleva landsbygdens smultronställen i försommartid. Region Östergötland står bakom arrangemanget.
  • 1177 direkt pausas

    Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat om ett temporärt uppehåll under 2024 av tjänsten 1177 direkt. Bakgrunden är regionens ansträngda situation med bland annat hyrutfasning och varsel.
  • Svårupptäckt sjukdomstillstånd hos barn undersöks i ny avhandling

    Det är svårt att upptäcka barnreumatism som har satt sig i käkleden. Om sjukdomen inte upptäcks i tid så kan både tillväxt och funktion i käken påverkas negativt. Nu visar ny forskning på flera faktorer som på sikt kan förbättra diagnostiken.
  • Vårdförbundets blockad har trätt i kraft

    Vårdförbundets övertidsblockad trädde i kraft på torsdagen klockan 16.00. Konflikten berör samtliga regioner. Region Östergötland har förberett sig för att hantera konsekvenserna av blockaden.
  • Folktandvården Östergötland först ut som universitetssjukvårdsenhet

    Folktandvården Östergötland blir en universitetssjukvårdsenhet. Det är första gången en tandvårdsorganisation får denna status i Sverige.
  • Dans för alla under Dansens vecka

    Det kommer att dansas i alla Östergötlands 13 kommuner när Dansens vecka äger rum för 13:e året. Programmet är fyllt med både workshopstillfällen och dansföreställningar i olika genrer, för såväl barn och unga som den äldre befolkningen.
  • Användningen av vitt snus och vapes ökar stort bland unga

    Fler ungdomar än någonsin tidigare snusar och använder vapes medan cigaretter och alkohol minskar. Och av ungdomarnas svar beror det på att vitt snus och vapes anses tilltalande och ofarliga, medan de flesta känner till riskerna med alkohol och cigaretter. Det visar de senaste resultaten från ungdomsenkäten Om mig.
  • Miljöpriset till Vårdcentralen Boxholm och Service US

    Vårdcentralen Boxholm och Service US är mottagare av Region Östergötlands miljöpris. Priset belönar verksamheter som gjort insatser för miljön. Vårdcentralen Boxholm har kunnat minska antalet patientresor till US genom att själva genomföra tåtrycksmätning. Service US prisas för en lösning för att rädda tvätt som råkat slängas i soporna.
  • Ny ansökan om uppdrag inom nationell högspecialiserad vård

    Region Östergötland ansöker om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom ytterligare ett område. Denna gång handlar det om perifer facialispares, en form av förlamning av ansiktsnerven.
  • Reviderar hållbarhetsprogram för mer el från kärnkraft

    Region Östergötland reviderar inriktningen i sitt hållbarhetsprogram, för att öppna för användning av kärnkraftsbaserad el. Prognoserna visar att det skulle innebära en årlig besparing på cirka fyra miljoner kronor för regionens verksamheter.
  • Vårdcentraler måste betala för digital utomlänsvård

    Kostnaderna för den digitala utomlänsvården har stigit i Region Östergötland de senaste åren. Som en följd av ökade kostnader och ansträngd ekonomi, ändras ersättningsmodellen inom vårdval primärvård den 1 april. Vårdcentraler i regionen kommer då att behöva betala en del av kostnaden vid digital utomlänsvård.
  • Vårdos mot covid-19 ger fortsatt skydd för äldre och personer med omsorgsbehov

    I samband med vårens vaccindos mot covid-19 erbjuder Region Östergötland drop in-vaccination på flera orter, som komplement till tidsbokning. Påfyllnadsdosen är viktig för att personer i rekommenderade grupper ska ha ett fortsatt skydd mot allvarlig sjukdom och komplikationer i samband med covid-19.
  • Plan ska stärka idrottens betydelse i Östergötland

    Utveckla samverkan med idrottsrörelsen för en bättre folkhälsa och för ett starkare näringsliv. Det är några syften med den idrottspolitiska plan för 2024-2026 som regionutvecklingsnämnden antog i dag.
  • Nystart för unik hjärt- och lungstudie på US

    Den världsunika forskningsstudien inom hjärta, kärl och lungor – Scapis – fortsätter. I går invigdes den andra delen av studien vid Universitetssjukhuset i Linköping (US). Här ska 2 500 deltagare följas upp.
  • Gott förtroende för sjukvården i länet

    Nästan nio av tio invånare i Östergötland anser sig ha tillgång till den sjukvård de behöver och en majoritet har förtroende för hälso- och sjukvården. Det visar den senaste nationella undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern.
  • Region Östergötland varslar 900 om uppsägning

    Region Östergötland lägger ett varsel om uppsägning som omfattar 900 anställda. Det har regionstyrelsen idag beslutat. Bakgrunden är det mycket allvarliga ekonomiska läget i regionen, som kräver fler åtgärder för att bromsa kostnadsutvecklingen.
  • Avgift införs för viss vaccination mot covid-19

    Hälso- och sjukvårdsnämnden har sagt ja till en ny överenskommelse med Östergötlands stadsmission, där människor i utsatthet ges möjlighet till sjukvård i Stadsmissionens lokaler. Nämnden beslutade även om avgifter för viss vaccination mot covid-19.
  • Samlad cancervård målet för Linköping Cancer Center

    Det nybildade Linköping Cancer Center samlar alla verksamheter som arbetar med cancer i en gemensam struktur för att höja kvaliteten på vård, utbildning och forskning. Ett av de första målen är att ackreditera cancervården enligt Organisation of European Cancer Institutes (OECI) standarder. ”En av de stora fördelarna med att arbeta i ett cancercenter är att det blir lättare att möta patienternas individuella behov”, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin.
  • Hjärtinfarktsvård i Motala på förstaplats i Swedeheart

    Lasarettet i Motala är på delad förstaplats i det nationella kvalitetsregistret Swedehearts årsrapport för 2023.
  • Dubbla vinnare när Etikpriset delades ut

    Cancer- och lungsjukvårdsenheten och akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping, är båda vinnare av Etikpriset 2023. Förutom diplom och ära får avdelningarna dela på prissumman 75 000 kronor.
  • Avdelning C126 Thoraxkirurgi vinner VFU-pris

    Avdelning C126 Thoraxkirurgi på Universitetssjukhuset i Linköping tilldelas årets VFU-pris. ”Dagens student – framtidens kollega, det är så vi tänker”, säger Camilla Gustavsson, vårdenhetschef.
  • Företagsjouren hjälper när det krisar

    Många företagare kämpar i ensamhet när bolaget går dåligt. Men det finns hjälp att få. Företagsjouren i Region Östergötland har hjälpt 350 krisande företag sedan starten 2014.
  • Legionella har upptäckts på Universitetssjukhuset i Linköping

    Förhöjda halter av bakterien legionella har upptäckts på Universitetssjukhuset i Linköping. Åtgärder genomförs nu, främst genom att spola igenom vattenledningarna med hett vatten, vilket dödar bakterien. Duschförbud har införts på hela sjukhuset.
  • Minus 1 504 miljoner i bokslut för 2023

    Det preliminära bokslutsresultatet för Region Östergötland 2023 är minus 1 504 miljoner kronor, vilket är 454 miljoner sämre än det budgeterade resultatet på minus 1 050 miljoner kronor. Försämringen beror på hälso- och sjukvårdens underskott som uppgår till 1 667 miljoner kronor.
  • Avsteg tillåts när hyrpersonal fasas ut

    Region Östergötland tar krafttag för att minska hyrbemanningen inom hälso- och sjukvården. Nu tillåts verksamheter att göra vissa avsteg från överenskommelser om tillgänglighet, samtidigt som vården ska säkras för patienter som är allvarligt sjuka eller har stora vårdbehov.
  • Kvinnors hälsa före och efter obesitaskirurgi studeras i ny avhandling

    Rebecca Paul, klinisk doktorand vid kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, har skrivit en avhandling om kvinnor med obesitas, före och efter obesitaskirurgi, med fokus på kvinnors hälsa och livskvalitet.
  • Årets FORSS-projekt kan minska behovet av kirurgiska ingrepp

    Även om tandlossning minskar, är det fortfarande en vanlig inflammatorisk sjukdom som i värsta fall leder till förlust av tänder och lägre livskvalitet. I årets FORSS-projekt ska övertandläkaren Shariel Sayardoust vid specialisttandvården på Folktandvården Östergötland studera om ett tillägg av ett protein i samband med mekanisk behandling minskar behovet av kirurgi.
  • Agnes sökte hjälp hos kvinnokliniken efter svår kamp med många jobbiga symtom och sjukhusbesök

    Förra vintern väntade Agnes Åberg från Karlshamn sitt första barn. När värkarna kom igång förlöpte allt normalt till en början. På väg ut fastnade bebisen med axeln. I det dramatiska slutskedet när läkaren drog ut lilla Selma, gick Agnes sönder.
  • Höjda högkostnadsskydd och patientavgifter 2024

    De nya avgiftsbestämmelserna som gäller från och med 1 januari 2024 påverkar patientavgifter för bland annat besök på akutmottagningar, ambulanstransporter och sjukresor.
  • Råd från barnakuterna i infektionstider

    Just nu sprids flera infektioner i samhället, varav de flesta orsakar förkylningssymtom och feber. Det medför en hög belastning på barnakuterna i länet.
  • Hälsotecken sätter luppen på nationell högspecialiserad vård

    Lagom till jul delas nya Hälsotecken ut i brevlådorna. Temat i det här numret av tidningen är nationell högspecialiserad vård.
  • Bred samverkan om konstnärlig utbildning för unga med funktionsnedsättning i Östergötland

    Snart kan en utbildning inom olika konstformer för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning, bli verklighet i Östergötland. Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun har gjort en gemensam överenskommelse om att stötta arvsfondsprojektet ”Scenen är mitt liv!”.
  • Mobil pionjär firar 30 år

    Mobila omvårdnadsteamet i Motala var bland de första i landet att erbjuda psykiatrisk vård i hemmet för patienterna. I år firar verksamheten 30 år och arbetssättet väcker intresse över hela landet. "Vi ger både hemsjukvård och akutvård som alternativ till traditionell slutenvård och det är många som vill veta hur vi arbetar", berättar vårdenhetschef Evelina Sjöblom.
  • Högisoleringsvård vid Universitetssjukhuset i Linköping blir nationell högspecialiserad vård

    Som en av två enheter i landet får Region Östergötland tillstånd att bedriva nationell högisoleringsvård vid högsmittsamma sjukdomar. Universitetssjukhuset i Linköping har sedan länge haft möjlighet att vårda patienter med bekräftad eller misstänkt högsmittsam allvarlig infektion och utvecklat en unik kompetens inom högisoleringsvård och -transport.
  • Vaccination ger bra skydd inför storhelgerna

    Vaccinationen mot influensa och covid-19 pågår till och med 28 februari 2024. Nu kan även alla som är 18-64 år boka tid eller besöka drop in för vaccination.
  • Regionstyrelsen ställer sig bakom SKR-rekommendation om minskad hyrbemanning

    Region Östergötland ställer sig bakom Sveriges kommuner och regioners rekommendation att kraftig minska hyrbemanningen i regionens verksamheter. I Östergötland pågår nu ett arbete för att tidigarelägga utfasningen av bemanningsföretag.
  • Beslut om Folktandvårdens dimensionering och lokalisering

    Bastandvård och förebyggande tandvård ska fortsatt finnas i alla länets kommuner, men den avancerade tandvården koncentreras på sikt till färre orter. Det beslutade regionstyrelsen i dag utifrån ett förslag om framtida dimensionering och lokalisering av Folktandvården i Östergötland.
  • Tillfällig blockering på webbplatser

    Uppdatering 6/12: Sårbarheten är identifierad. Efter analys tillsammans med leverantör, är beslutet att häva geoblockeringen. Därmed är tillgängligheten till regionens webbplatser åter i normalläge.
  • Mer distansarbete ställer nya krav

    Allt fler jobbar hemifrån och det ställer nya krav på samhällsplaneringen. Nu har en rapport om betydelsen av ökat distansarbete tagits fram.
  • Nominera till etikpriset senast 31 december

    Etikpriset delas varje år ut till en grupp i Region Östergötland verksam inom hälso- och sjukvården, som medvetet arbetat för att främja gott bemötande och ett etiskt förhållningssätt. Både personer inom Region Östergötland och allmänheten kan nominera kandidater innan ansökningsperioden går ut den 31 december.
  • Regionen tar fram strategier för näringsliv och innovation

    Tydliga mål som olika aktörer kan arbeta gemensamt kring. Det kommer att vara en viktig del av innehållet i en näringslivsstrategi och i en innovationsstrategi som Region Östergötland ska ta fram nästa år.
  • Ny regional kulturplan beslutad

    Ökad bredd, konstnärlig utveckling och nyttjande av kulturens kraft. Det är huvudmålen i den nya regionala kulturplanen för Östergötland, som nu har fastställts av regionfullmäktige. Även den regionala biblioteksplanen fastställdes.
  • Fullmäktigebeslut om höjda patientavgifter 2024

    Regionfullmäktige har beslutat om nya avgiftsbestämmelser för 2024. Det påverkar patientavgifter för bland annat besök på akutmottagningar, ambulanstransporter och sjukresor.
  • Forskningspris delades ut för första gången

    I samband med Forskningens dag fick Daniel Wilhelms, docent och överläkare i akutsjukvård vid Universitetssjukhuset i Linköping, ta emot Region Östergötlands forskningspris till yngre forskare 2023. ”Jag ser priset som ett erkännande, inte bara till mig utan till alla mina kollegor på akutmottagningen i Linköping”, säger Daniel Wilhelms.
  • Vårdcentrum Finspång vann Vårdbyggnadspriset

    Vårdcentrum i Finspång vann på torsdagen Vårdbyggnadspriset som delas ut av Forum Vårdbyggnad. Priset uppmärksammar goda exempel inom arkitektur, med innovativa vårdmiljöer och goda processer.
    – Jätteroligt, säger Carola Skogwik, chef för Vårdcentrum Finspång. Den här byggnaden skapar förutsättningar för våra medarbetare att jobba med god och nära vård.
  • Regionen öppnar för privata utförare inom gynekologi i öppenvård

    Hälso- och sjukvårdsnämnden har godkänt förslaget till regelbok för vårdval gynekologi i öppenvård. Därmed blir det möjligt för privata vårdgivare att etablera sig inom öppenvårdsgynekologin.
  • Covid-19 ökar – så kan smittan begränsas

    Smittspridningen av covid-19 ökar i Östergötland. För att begränsa smittan uppmanas nu östgötarna att stanna hemma om de får symtom.
  • Fler avgångar och snabbare linjer i kollektivtrafiken i Östergötland

    Kollektivtrafiken i Mjölby, Motala, Norrköping och Ödeshög kommer att förändras nästa år. Det är en del av innehållet i den trafik- och verksamhetsbeställning för 2024-2026 som trafik- och samhällsplaneringsnämnden beslutade om i dag.
  • Vårdfastigheter nominerade till byggnadspris

    Två av Region Östergötlands fastigheter är nominerade till Vårdbyggnadspriset som delas ut av Forum Vårdbyggnad i november. Det är Vårdcentrum Finspång och Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena som båda har chans att ta hem priset.
  • En vecka med fokus på innovation

    Den 6–12 november är East Sweden Innovation Week tillbaka igen, med möten och event över hela länet. En av höjdpunkterna är Innovation Day torsdagen den 9 november som handlar om tillämpad AI.
  • Beslut om utökat anställningsstopp

    Beslut om utökat anställningsstopp i hälso- och sjukvården har idag fattats efter förhandling med de fackliga organisationerna. Anställningsstoppet gäller från den 1 november. Bakgrunden är regionens mycket ansträngda ekonomiska situation med stora underskott i hälso- och sjukvården.
  • Höstens vaccinationer mot covid-19 och influensa

    Folkhälsomyndigheten har uppdaterat rekommendationerna för vaccination mot covid-19. Nytt är bland annat att det räcker med en dos för ovaccinerade för att få grundskydd, att riskgrupperna erbjuds samtidig vaccination mot säsongsinfluensa och att alla i åldern 18-64 som önskar en påfyllnadsdos är välkomna att ta den.
  • Programmet spikat för årets temavecka Om psykisk hälsa

    Nu är programmet klart för årets temavecka Om psykisk hälsa. Den 13-19 november bjuds det på kostnadsfria föreläsningar på Louis de Geer i Norrköping samt filmvisningar på andra orter i östra länsdelen.
  • Beslut att bygga upp kompetenscentrum inom precisionshälsa

    Ett kompetenscentrum för att kunna dra nytta av utvecklingen inom precisionshälsa ska byggas upp i Region Östergötland. Det handlar bland annat om att kunna erbjuda fler patienter skräddarsydd diagnostik, behandling och uppföljning, och att fortsätta utveckla diagnostiken med hjälp av artificiell intelligens.
  • Regioner samverkar för ökad konkurrenskraft

    Region Östergötland och Region Kalmar län vill samverka för att tillsammans bli mer konkurrenskraftiga. Nu tecknar därför de båda regionerna en avsiktsförklaring om att gemensamt jobba med besöks – och investeringsfrämjande arbete liksom med kompetensförsörjning och kompetensutveckling.
  • Kraftigt ökande underskott i Region Östergötland

    Den ekonomiska situationen i Region Östergötland har fortsatt att försämras och det kommer att behövas fler kraftfulla åtgärder för att bryta kostnadsutvecklingen. I den senaste delårsrapporten och helårsbedömningen pekar prognosen mot ett underskott på över 1,6 miljarder kronor för 2023 om inget görs. Av detta står hälso- och sjukvården för minus 1,1 miljarder.
  • Östgötska krafter samlades kring kompetensförsörjning

    Möjligheten att använda artificiell intelligens (AI) i rekrytering, att länsperspektivet kan lösa det som inte den nationella politiken kan, och värdefulla kontakter. Det är några av deltagarnas insikter efter den regionala konferensen Framtid Östergötland, som också får en fortsättning.
  • Världsdagen för psykisk hälsa med livspusslet som tema

    Den 10 oktober är utsedd av WHO till Världsdagen för psykisk hälsa. I Östergötland uppmärksammas dagen med prova på-aktiviteter, utställare och föreläsningar på årets tema Livspusslet för dig som är mitt i livet. Två av dem som föreläser under dagen är På spåret-duon Hanna Hellquist och Ina Lundström.
  • Flygtransport av patient i högisolering övades

    I helgen genomförde Universitetssjukhuset i Linköping tillsammans med Norrlands universitetssjukhus och Svenskt Ambulansflyg en gemensam transportövning. Syftet var att testa flygtransport av en högisoleringspatient.
  • Fortsatt höga betyg till specialiserad sjukhusvård

    Nio av tio patienter som varit i kontakt med den specialiserade sjukhusvården i Östergötland har fått ett gott helhetsintryck. Det visar resultaten av den senaste nationella patientenkäten, som presenteras i dag.
  • Regionens nya forskningspris går till forskare inom akutsjukvård

    Region Östergötlands forskningspris till yngre forskare 2023 går till Daniel Wilhelms, docent och överläkare i akutsjukvård vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det beslutade regionstyrelsen idag. Daniel Wilhelms får priset för sina forskningsinsatser inom akutsjukvård som har potentiell stor nytta för de över två miljoner patienter som varje år söker en akutmottagning i Sverige. Det är första gången som priset delas ut.
  • Beslut om överenskommelser och uppdrag inför 2024

    Diabetessjukvården, primärvården och äldres hälsa tillhör de områden som får ett resurstillskott inför 2024. Det framgår av de överenskommelser och avtal med hälso- och sjukvården och tandvården, som hälso- och sjukvårdsnämnden idag beslutat om.
  • Beroendet av hyrpersonal ska minska

    Nu tar Region Östergötland krafttag för att minska beroendet av hyrpersonal. Kostnaderna ska minskas stegvis de närmaste åren, i hela hälso- och sjukvården. Hyrpersonal som inte arbetar med uppgifter inom dygnet-runt-vården ska vara helt utfasad inom ett år.
  • Regioner samverkar om ökad järnvägskapacitet

    Järnvägssträckan mellan Linköping och Jönköping spelar en viktig roll för den regionala utvecklingen. Nu tecknar Region Östergötland och Region Jönköpings län en gemensam avsiktsförklaring om att arbeta för att öka kapaciteten på sträckan och förbättra järnvägssystemet i södra Sverige.
  • 14 år lång studie visar nya rön om SLE hos män

    En forskningsstudie vid Universitetssjukhuset i Linköping har följt patienter med sjukdomen SLE i Östergötland under 14 år. Studien visar bland annat att män över 55 år blir sjuka i SLE i högre utsträckning än vad som tidigare varit känt.
Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier