Behandling av perifer facialispares vid US blir nationell högspecialiserad vård
Som en av tre enheter i landet får Region Östergötland tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård av patienter med perifer facialispares, en typ av ansiktsförlamning. Universitetssjukhuset i Linköping har en hög kompetens bland annat när det gäller dynamisk rekonstruktion för återskapande av leendet.
– Att bedriva nationell högspecialiserad vård har stor betydelse för Region Östergötland, dels för att kunna erbjuda högkvalitativ universitetssjukvård nära östgötarna, dels för utbildning, forskning och framtida kompetensförsörjning. Det är också nödvändigt för Universitetssjukhusets utveckling och fortlevnad och därmed även för invånare i hela Sydöstra sjukvårdsregionen, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
Beslutet innebär att Universitetssjukhuset i Linköping kommer att ta emot vuxna patienter med perifer facialispares från hela landet. Teamet vid hand- och plastikkirurgiska kliniken vid Sinnescentrum behandlar patienter med ansiktsförlamning sedan 90-talet och har också utvecklat vården av patientgruppen. En metod som används med framgång är sekundär dynamisk rekonstruktion, ett kirurgiskt ingrepp som återskapar leendet.
– Att Universitetssjukhuset i Linköping är en av tre enheter som nu får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård bekräftar vår specialistkompetens i att behandla patienter med perfier facialispares, såväl den kliniska kompetensen som den utvecklade personcentrerade vårdprocessen. Det kommer också att stärka vårt forskningsarbete inom området, säger Johan D Söderholm, medicinsk rådgivare med övergripande ansvar för nationell högspecialiserad vård inom Region Östergötland.
– Vi är mycket glada att vi har fått nationellt tillstånd att bedriva högspecialiserad vård för patienter med ansiktsförlamning. Detta tillstånd markerar en viktig milstolpe för vår klinik och våra patienter. Ansiktsförlamning kan ha en betydande inverkan på livskvaliteten och vi är stolta över att kunna erbjuda avancerade kirurgiska lösningar för att hjälpa våra patienter att återfå funktion och självförtroende, säger Pia Olofsson, verksamhetschef vid hand-och plastikkirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.
Region Östergötland har hittills fått nio tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård. De tidigare beslutade tillstånden gäller för avancerad rekonstruktiv kirurgi för kvinnor som drabbats av skador i underlivet vid förlossning, neuromuskulära sjukdomar, medfödd benskörhet (osteogenesis imperfecta), behandling av vulvacancer, könsdysfori, vård vid svåra brännskador, vård av svåra hudsymtom och högisoleringsvård vid högsmittsamma sjukdomar.
Text: Kommunikation
Publicerad