Hembygdsförening får årets landsbygdsstipendium
Yxnerums hembygdsförening har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Priset på 15 000 kronor delas ut i samband med Östgötadagarna i september.
Varje år utser Region Östergötland en landsbygdsstipendiat. Stipendiet – som är på 15 000 kronor – ska ges till en person, företag, förening eller organisation i Östergötland som verkar för bygdens utveckling och har haft betydelse för sin bygd.
Årets stipendium tilldelas Yxnerums hembygdsförening. Föreningen - som bildades 1986 - får utmärkelsen för att den ”arbetar brett med vård av kulturarvet, evenemang och drift av ett vandrarhem”, står det i motiveringen.
Hembygdsföreningens huvudsakliga verksamhet sker vid hembygdsgården vid Salfvedal. Det är ett gammalt hästskjutshåll där föreningen förvaltar två kulturminnesmärkta byggnader, en ladugård från tidigt 1700-tal och en källarbod från 1558-1559.
Förra året hade föreningen drygt 5 000 besökare vid olika evenemang, som till exempel Östgötadagarna, fruntimmersveckan och musikcafé. Yxnerums hembygdsförening arrangerar Borkhultsdagen vid Borkhults gamla industriby.
Mycket värdig
Föreningen driver Yxnevallens vandrarhem och camping. Hembygdsföreningen samarbetar också med fiskeklubbar för att besökare ska få möjlighet till boende, köp av fiskekort och hyra av båt eller kanot.
Nu planerar Yxnerums hembygdsförening att inreda ett hembygdsmuseum med inriktning på gamla tiders redskap för skogs- och jordbruk.
– Hembygdsrörelsen är oerhörd viktig för det lokala kulturarvets bevarande och medvetengörande. Yxnerums hembygdsförening har för sin del lyckas kombinera detta med en stark kraft och vilja att utöka föreningens intresseområden till att även omfatta vandrarhem, camping och friluftsliv. Nu planerar föreningen också att inreda ett hembygdsmuseum. Allt detta gör Yxnerums hembygdsförening till en mycket värdig landsbygdsstipendiat, säger Jan Owe-Larsson (M), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.
Stipendiet delas ut under en ceremoni på Linköpings slott strax innan Östgötadagarna, som genomförs i september.
Text: kommunikation
Publicerad