Regionens ekonomi förbättras enligt senaste delårsrapporten
Åtgärderna för att få en ekonomi i balans i Region Östergötland har effekt, visar delårsrapporten efter augusti. Helårsbedömningen pekar på att resultatet blir bättre än tidigare prognos. Den främsta förklaringen är att kostnaderna för både egen och inhyrd personal minskar.
Delårsrapporten med ekonomisk helårsbedömning efter augusti förstärker bilden av det trendbrott i Region Östergötlands ekonomi som kunde skönjas under sommaren. Åtgärderna för att hejda den snabba kostnadsutvecklingen och få en ekonomi i balans börjar få effekt.
Region Östergötlands resultat efter augusti är minus 601 miljoner kronor, vilken kan jämföras med minus 924 miljoner kronor augusti 2023. Då är inte avkastningen på placerade medel medräknad.
Helårsbedömningen pekar mot ett resultat för 2024 på minus 1,2 miljarder kronor. Underskottet beror på ökade pensionskostnader och ett negativt resultat för hälso- och sjukvården. På grund av tillfälligt höga pensionskostnader är beslutad budget minus 605 miljoner kronor.
För hälso- och sjukvårdsverksamheten är prognosen minus 1 miljard kronor, vilket kan jämföras med ett minus på närmare 1,7 miljarder för 2023.
– Beskrivningen av en ekonomi i fritt fall stämmer inte längre. De stora ansträngningar som görs för att komma tillrätta med underskottet börjar synas. Fortfarande återstår mycket arbete innan ekonomin är i balans, men regionen är definitivt på rätt väg, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
Personalkostnaderna har fortsatt att minska, både för egen och inhyrd personal från bemanningsföretag. Antalet anställda har sedan årsskiftet minskat med 388 anställda. Minskningen bland personalgrupper som omfattats av varslet var efter augusti 472. Störst minskning har skett bland undersköterskor, följt av administrativ personal och social-terapeutisk personal. Antalet sjuksköterskor har sedan årsskiftet ökat med 112 anställda, efter flera år av kontinuerlig minskning.
Även arbetet för oberoende av hyrpersonal får effekt. Kostnaderna för bemanningsföretag var till och med augusti 260 miljoner kronor, vilket är 131 miljoner kronor lägre än motsvarande period 2023.
Kostnaden för övertid och mertid har mer än halverats i hälso- och sjukvården.
– Minskningen av antalet anställda har fortsätt även efter sommaren och är nu i oktober cirka 700 i de varslade grupperna. Siffror från Sveriges kommuner och regioner visar att Östergötland är den region som har minskat kostnaderna för inhyrd och egen personal mest. Det är en mycket positiv signal, säger Marie Morell.
Delårsrapporten beskriver också resultat av det arbete som utförs i de olika delarna av regionens verksamhet. Bland annat redovisas tillgängligheten till hälso- och sjukvården. Vårdproduktionen i både öppen- och slutenvården har varit i princip varit densamma som motsvarande period 2023. Inom specialiserad vård har tillgängligheten till både nybesök och behandling varit på samma låga nivåer som augusti 2023.
– Arbetet med att ställa om verksamheten så att vi kan bedriva en hälso- och sjukvård som möter behoven hos invånarna på ett bra sätt med de resurser som finns tillgängliga har högsta prioritet framåt, säger Marie Morell.
Länk till delårsrapport 08 2024 Länk till annan webbplats.
Text: kommunikationsenheten
Publicerad