Beslut om prostatacancertestning som pilotprojekt
Ett pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning kommer under nästa år att bedrivas i Region Östergötland. Projektet ingår i en nationell satsning för att minska dödligheten i prostatacancer, men också för att minska överdiagnostik och överbehandling.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Socialdepartementet har gett Sveriges kommuner och regioner (SKR) i uppdrag att standardisera och effektivisera PSA-testningen, och att identifiera kunskapsluckor om kompletterande diagnostiska tester för prostatacancer.
Syftet på sikt är att minska dödligheten i prostatacancer och att minska överdiagnostik och överbehandling av cancer utan klinisk betydelse. Arbetet kallas organiserad prostatacancertestning (OPT) och är i nuläget inte en screening. Detta då Socialstyrelsen anser att nyttan inte tydligt överväger de negativa effekterna på befolkningsnivå.
Samtliga sjukvårdsregioner bidrar i arbetet. I Sydöstra sjukvårdsregionen är fokus på att standardisera och effektivisera prostatacancertestning. I Region Jönköpings län pågick under 2023 ett pilotprojekt för att ta fram gemensamt ett arbetssätt och en digitaliserad process.
På tisdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland att ett pilotprojekt med avgiftsfri organiserad prostatatestning ska starta i mars 2025 för personer födda 1975 med manligt kodat personnummer. I ett första skede ska 300 individer erbjudas testning under våren 2025. Därefter erbjuds resterande del av målgruppen testning. Projektet ska utvärderas inför beslut om en fortsättning senast i september.
– Det här är ett viktigt steg för att ge större möjligheter att upptäcka cancer i tid och därmed kunna rädda liv, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Text: kommunikation
Publicerad