Många östgötar påverkas vid en strejk på vårdcentralerna
Om inte parterna enas, träder Vårdförbundets strejkvarsel mot 26 av regionens vårdcentraler i kraft tisdagen den 11 juni klockan 11.00. ”Tillgängligheten på de vårdcentraler som berörs kommer att vara begränsad. Strejken kommer att få allvarlig påverkan för patienter och invånare”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.
Strejkvarslet berör 26 av regionens vårdcentraler runt om i länet och omfattar sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Yrkesgrupperna är uttagna i strejk tisdag, onsdag och torsdag under jämna veckor samt onsdag och torsdag under udda veckor. Det innebär att vårdcentralerna, om strejken bryter ut, den här veckan kommer att omfattas av strejken tisdag från klockan 11.00 samt onsdag och torsdag.
– Den här strejken drabbar många östgötar som behöver vård och den innebär stora påfrestningar på hälso- och sjukvården. Vårdförbundet måste nationellt ta sitt ansvar och sätta sig vid förhandlingsbordet med arbetsgivaren SKR, så att konflikten kan få ett slut, säger Anna Cederlöf, tillförordnad HR-direktör i Region Östergötland.
Vid en strejk kommer tillgängligheten hos de 26 vårdcentralerna att vara begränsad. De dagar strejken pågår är telefonrådgivningen helt stängd på dessa vårdcentraler, övriga dagar kan det vara längre väntetider. Mottagningstiderna är också begränsade.
– Om man är i behov av vård ska man söka vård. För att veta exakt vad som gäller på den vårdcentral man tillhör hänvisar vi till vårdcentralernas sidor på 1177.se. Man kan också ringa vårdcentralen för att få ett meddelande uppläst om vad som gäller den specifika dagen, säger medicinske direktören Karl Landergren.
– Eftersom vi prioriterar akut vård och vård som inte kan vänta, kommer vi att ta hand om de patienter som är svårast sjuka först. Det innebär att man kan bli hänvisad till egenvårdsråd vid lindrigare symtom. Dessutom kan köerna till vård som kan vänta bli längre.
Vårdcentraler som inte berörs av strejken har öppet som vanligt och alla patienter som får sitt besök avbokat kommer att få besked om det. Den som har en tid inbokad ska utgå från att den gäller. Man blir kontaktad av vården om ens tid behöver ställas in eller bokas om.
Under veckan har Region Östergötland förhandlat med Vårdförbundet lokalt om de konfliktåtgärder som bedömts som samhällsfarliga, där Vårdförbundet också har dragit tillbaka delar av varslet som skulle inneburit fara för liv och hälsa.
– Vi gör allt för att säkra liv och hälsa. Om vi ser fler risker för människors liv och hälsa, både i strejken på vårdcentralerna och på Universitetssjukhuset, kommer vi omedelbart att ta upp det med Vårdförbundet lokalt i nya förhandlingar, säger Karl Landergren.
Läs mer om vårdkonflikten här: https://www.regionostergotland.se/ro/om-region-ostergotland/vardkonflikten Länk till annan webbplats.
Text: kommunikationsenheten
Publicerad