Patienter har goda upplevelser av akutsjukvården

En klar majoritet av patienterna som söker akutsjukvård i Region Östergötland har haft en bra upplevelse av vården, visar regionernas nationella patientenkät 2024. Tillgänglighet, respekt och bemötande är några områden som rankas högt, liksom helhetsintrycket av vården.
Patienters upplevelser av akutsjukvården undersöks i alla regioner vartannat år i Nationell patientenkät. Region Östergötland har förbättrat resultaten sedan förra mätningen 2022 och ligger strax över snittet för riket. 84 procent av de svarande patienterna har ett gott helhetsintryck efter sitt besök på akutmottagningen 2024. Fler än åtta av tio upplevde att personalen var tillgänglig för dem och deras anhöriga och bemötte dem med respekt och medkänsla.
– Det är kul att patienterna ger oss höga omdömen på viktiga områden som att man känner sig bra bemött, trygg, blir sedd, lyssnad på och få den hjälp man behöver, säger Maria Andersson, vårdenhetschef på akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Däremot har vi lägre omdömen när det gäller information om kö och väntetider. Det här är ett område där vi bedriver ett förbättringsarbete, och lite bättre har det blivit på två år.
Målet är att patienterna ska känna sig välinformerade under sitt besök på akuten. Akutkliniken US har haft dialoger med Funktionsrätt Östergötland och lyssnat in informationsbehov och upplevelser hos personer med bland annat olika funktionsnedsättningar, multisjuka och närstående. Akutkliniken har också undersökt patienters upplevelser och behov i egna patientmätningar, PREM-mätningar. I ett förbättringsarbete har studenter på program för sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeuter och fysioterapeuter nyligen tagit fram förslag på förbättrad patientinformation.
– Det som kom fram i dialogerna och intervjuerna har påmint oss om hur viktigt det är att få en grundläggande information om bland annat förväntad kötid, vad som ska hända på akuten och om man till exempel kan äta eller dricka medan man väntar.
Trycket varierar
En utmaning är att trycket på akutmottagningen varierar mycket mellan olika tidpunkter på dygnet. Det påverkar väntetider och turordning.
– Vi arbetar först och främst med tidskritiskt sjuka och skadade patienter på akuten. Om man har ett mindre allvarligt tillstånd kan man få vänta längre än en svårt sjuk patient. Det kan kännas frustrerande och otydligt varför en patient som anlänt senare får komma in till läkaren före, säger Maria Andersson.
Textansvarig: kommunikation
Nationell patientenkät Länk till annan webbplats. samordnas av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Publicerad