region-ostergotland

Strejken dras tillbaka i Östergötland från måndag

Region Östergötland och Vårdförbundet har kommit överens om att alla strejkåtgärder i Östergötland dras tillbaka, från och med måndag.
– Vi välkomnar det, säger Karl Landergren, medicinsk direktör. Vi har sett stor fara för liv och hälsa med strejken när vi nu går in i semesterperioden.

Sedan strejken bröt ut har Region Östergötland tvingats skjuta på viktig vård som inte är akut och efter midsommar går verksamheterna in i en sommarbemanning. I det läget har Region Östergötland sett en stor risk för att konfliktåtgärderna skulle innebära samhällsfarliga konsekvenser i hälso- och sjukvården.

– Det är vårt ansvar att upprätthålla patientsäkerheten och ju längre strejken har pågått, desto större har konsekvenserna blivit, säger Karl Landergren. Under sommaren har vi redan en ansträngd situation, där vi får anpassa verksamheten och rikta in oss på vård som inte kan vänta, för att kunna ge våra medarbetare semester. I det läget har vi sett en fara för liv och hälsa med strejken.

Därför har Region Östergötland förhandlat med Vårdförbundet för att säkra bemanningen under sommaren på Universitetssjukhuset och de 26 vårdcentraler som omfattas av strejken. På onsdagen kom parterna överens om att Vårdförbundet drar tillbaka alla strejkåtgärder mot Region Östergötland.

– Det är mycket positivt att vi nu tryggar patientsäkerheten och kan se till att våra patienter får den vård de behöver, säger Karl Landergren.

– Det innebär också att vi inte behöver flytta våra medarbetares semestrar på grund av strejken, vilket är mycket positivt. Semestrarna går igång för fullt efter midsommarhelgen och hade vi inte kommit överens hade vi varit tvungna att överväga att flytta semestrar, något vi verkligen inte vill göra.

Att Vårdförbundet drar tillbaka alla strejkåtgärder från och med måndag innebär att alla verksamheter, inklusive länets vårdcentraler, går tillbaka till ordinarie öppettider från och med måndag. Vid två kliniker, infektionskliniken och fysiologiska kliniken, avbryts strejken redan på torsdagen. Vårdförbundets övertids- och mertidsblockad kvarstår.

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier