Ansiktsförlamning behandlas framgångsrikt på US
Ett multidisciplinärt team på Universitetssjukhuset i Linköping är redo att ta emot patienter med ansiktsförlamning från hela landet för nationell högspecialiserad vård.
Nyligen kom beslutet att Universitetssjukhuset i Linköping får tillstånd att bli en NHV-enhet (NHVe) för sekundära rekonstruktioner efter perifer facialispares, en typ av ansiktsförlamning.
– Alla blev jätteglada. Att få ett NHV-uppdrag är en stor ära för hela kliniken, säger Laura Pompermaier.
– Vi är redo att ta emot fler patienter. Det är en liten patientgrupp som vi är glada att kunna hjälpa allt bättre. Behandlingarna har blivit effektivare och kan ges till fler, säger Anders Kjölhede.
Anders Kjölhede och Laura Pompermaier är plastikkirurger på hand-och plastikkirurgiska kliniken (HPK) på US. De arbetar i det multidisciplinära teamet tillsammans med sektionschefen och plastikkirurgen Moustafa Elmasry, käkkirurgen Jahan Abtahi och läkare och fysioterapeuter och kurator/psykolog från Öron-Näs-och Halskliniken och HPK.
– Det är roligt att det verkligen är ett teamwork runt den här patientgruppen. Alla är motiverade och engagerade och samarbetet är ett måste för att vi ska kunna erbjuda vården, säger Laura Pompermaier.
De flesta patienterna har Bells pares, en ansiktsförlamning som oftast är ensidig. Patienten kan ha svårt att tugga, stänga ögat, prata och visa ansiktsuttryck. Det är en psykisk påfrestning att inte känna igen sitt utseende som vanligt och många drabbas av isolering och depression. Ofta går förlamningen över av sig själv eller med hjälp av fysioterapi, men om den inte läker kan den behandlas med kirurgi eller botox. Temporal sentransferering är en av de kirurgiska metoder som används på HPK för att återställa rörligheten i munnens vinkel. En sena från en hjälptuggmuskel ovanför käkarna dras om och sys upp mot mungipan. På det sättet kan en hängande mungipa vinklas uppåt så att tuggfunktion, tal och mimik fungerar igen.
– Metoderna har utvecklats snabbt och öppnar dörrarna till behandling för fler patienter. Också äldre patienter med många sjukdomar kan tillgodogöra sig operationerna idag, säger Laura Pompermaier.
"Ser effekt direkt"
Efter ingreppet ges fysioterapi och även hjärnan behöver lära om så att tuggimpulsen går via senan.
– Det är positivt att ingreppet bara tar en timme och vi ser effekten direkt efteråt. Vi kan numera operera med bara ett snitt i stället för två och håller på att utveckla metoden ytterligare, säger Laura Pompermaier.
Patienter har ofta svårt att blunda efter ansiktsförlamning. I dessa fall opereras ett platinomvikt in under övre ögonlockets hud. Det ger en liten tyngd som gör det lättare att stänga ögat.
– En del patienter drabbas av synkinesier, ofrivilliga muskelrörelser som beror på att nerven läker fel. Dessa kan behandlas med botox som dämpar muskler som rör sig för mycket, berättar Anders Kjölhede.
Verksamheten fortsätter att utvecklas, vilket också är en del av NHV-uppdraget. Nu pågår flera studier i verksamheten som samlar mer kunskap om hur patienter med ansiktsförlamning mår och vilken effekt de får av kirurgin.
Nationell högspecialiserad vård
Text: Maria Carlqvist
Uppdraget om nationell högspecialiserad vård innebär att vård av patienter med perifer facialis pares samlas på Universitetssjukhuset i Linköping, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Publicerad