region-ostergotland

Ny ansökan om tillstånd för nationell högspecialiserad vård

Region Östergötland ansöker om tillstånd för nationell högspecialiserad vård inom ytterligare ett vårdområde. Denna gång gäller ansökan thoraxapertursyndrom (TOS).

Regionstyrelsen har idag beslutat att ansöka om att bedriva nationell nationell högspecialiserad vård (NHV) inom vårdområdet thoraxapertursyndom (TOS). Det är samlingsnamnet för tillstånd som är kopplade till att ven, artär eller nerver i bröstkorgens övre öppning mot arm och hals kommit i kläm, vilket bland annat kan ge symtom som svullnad, smärta, funktionsnedsättning och domningar i arm och/eller hand. Behandlingen kan bland annat göras med kirurgi, där man återskapar utrymme som lättar på kompressionen. Vid Universitetssjukhuset i Linköping (US) har ett 40-tal patienter opererats det senaste decenniet, varav hälften med en metod som sjukhuset är ensamt om.

Beslut om tillstånd fattas av Socialstyrelsens nämnd för nationell högspecialiserad vård.

– Att vara en del av den nationella högspecialiserade vården är viktigt för Universitetssjukhuset i Linköping och för Region Östergötland i sin helhet. Det stärker forskning och utveckling och är till nytta för patienter i Östergötland och hela den sydöstra sjukvårdsregionen. Målet är att söka och få fler NHV-tillstånd inom områden där vi är framstående. säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Region Östergötland har sedan tidigare tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom tio områden. Dessa gäller behandling av svåra brännskador, avancerad rekonstruktiv kirurgi vid svåra skador i underlivet efter förlossning, neuromuskulära sjukdomar, osteogenesis imperfecta (en form av medfödd benskörhet), vulvacancer, svåra hudsymtom, könsdysfori, högisolering vid högsmittsamma sjukdomar, perifer facialispares (förlamning av ansiktsnerven) och rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom (IBD).

Text: kommunikation

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier