Nytt skärgårdsprogram för Östergötland och Kalmar
Från besöksmagnet till glesbygd, allt eftersom årstiderna växlar. Skärgården har speciella förutsättningar i den regionala utvecklingen. I dag beslutade därför trafik- och samhällsplaneringsnämnden att anta ett särskilt skärgårdsprogram för Region Östergötland och Region Kalmar län.
Det är Region Östergötland och Region Kalmar län som tillsammans med länens sex skärgårdskommuner – Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Västervik, Oskarshamn och Mönsterås – tagit fram det gemensamma skärgårdsprogrammet. I dag antogs programmet av trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland.
Skärgårdsprogrammet är en omarbetning av det gemensamma utvecklingsprogrammet för kust och skärgård för Östergötland och norra Småland, som antogs 2017. Det nya programmet skiljer sig från det gamla genom att vara helt digitalt och ha en zoombar webbkarta. I ett tillhörande kunskapsunderlag sammanställs information och särskilda utmaningar för kust och skärgård. I en annan del finns det förslag på hur skärgården kan utvecklas framöver. Skärgårdsprogrammet tar sikte mot år 2040 och är en konkretisering av vad den regionala utvecklingsstrategin innebär för kust och skärgård.
Förutsättningar skiljer sig
– Jag är glad för att vi nu har antagit skärgårdsprogrammet. Förutsättningarna för att leva, bo och bedriva verksamhet i skärgården skiljer sig från andra geografiska områden. Den minskade andelen bofasta, de stora säsongsvariationerna, och geografin med tusentals öar som bara nås med båt, är exempel på utmaningar, säger Annette Olsson (M), 1:e vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden och vice ordförande i Skärgårdsrådet.
Skärgårdsprogrammet behandlar främst de frågor som regionerna, och i viss mån kommunerna, har rådighet över eller har möjlighet att påverka. Programmet ska ge en fördjupad bild och skapa samsyn kring kustens och skärgårdens förutsättningar och behov. Tanken är även att kommunerna ska kunna använda det som kunskaps- och planeringsunderlag i sina respektive verksamheter.
– Syftet är att ge vägledning vid beslut och fördelning av ekonomiska medel inom de två regionerna. I det sammanhanget är det viktigt med en bred samverkan som involverar många intressenter. Vår förhoppning är att kommunerna gör utpekanden i motsvarande riktning i sina styrande dokument så vi kan rikta samhällets insatser på ett likvärdigt och effektivt sätt, säger Annette Olsson.
Text: kommunikation
Publicerad