region-ostergotland

Medicinsk bildvetenskap och visualisering

Forskare och medarbetare granskar bilder i datorskärmar från skanningen som pågår genom fönstret framför dem
Foto: Emma Busk Winquist, Linköpings universitet

Medicinsk bildvetenskap och visualisering är ett område där hälso- och sjukvård, forskning och näringsliv tillsammans skapat en världsledande verksamhet, CMIV, på Universitetssjukhuset i Linköping.

Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum på Universitetssjukhuset där all forskning sker på riktiga patienter. I forskningen används toppmodern utrustning som datortomograf och magnetkamera med den senaste tekniken för tredimensionella bilder. Exempelvis var CMIV först i världen med att installera en fotonräknande datortomograf i klinisk miljö, med väsentligt högre upplösning och avsevärt mindre stråldoser för patienterna.

Världsledande inom visualisering

CMIV har nått en världsledande position när det gäller visualisering av hjärta och hjärna, men även andra organ i kroppen. Ett stort fokus ligger också på digital patologi och AI-tillämpningar inom medicinsk bildvetenskap och visualisering. Forskningscentrumet har dessutom blivit uppmärksammat för sitt visualiseringsbord som var världens första och innebär att man kan genomföra virtuella obduktioner utan att skära i kroppen.

CMIV är ett samarbete mellan Region Östergötland, Linköpings universitet och Linköpingsföretaget Sectra.

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier