Katastrofmedicin

Katastrofmedicinskt centrum (KMC) är ett centrum för forskning, utbildning och utveckling inom katastrofmedicin, akutmedicin, prehospital vård, traumatologi samt katastrofmedicinsk beredskap.
KMC har framförallt fokus på områdena traumatologi, katastrofmedicinsk ledning och kvalitetssäkring, informationsstöd och informationsöverföring, triage och prioritering, värdering av katastrofmedicinsk beredskap samt pedagogisk utveckling.
Linköping har en lång tradition av katastrofmedicinsk forskning och undervisning och har för detta arbete placerat sig på den internationella kartan.
Katastrofmedicinskt centrum håller utbildningar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt liksom inom grundutbildningen för läkare och sjuksköterskor.
Tre inriktningar
Katastrofmedicinskt centrum har tre inriktningar:
- Säkerhet och civil beredskap ansvarar för Region Östergötlands samlade säkerhets- och miljöarbete samt arbetet med medicinska gaser. Det innefattar bland annat arbete före, under och efter en särskild händelse, att utveckla och följa upp regionens ansvar inom samlingsbegreppet prehospital sjukvård och samordning av krisstödsgrupper på regionens tre sjukhus samt beredskapsplanering för krisstöd vid särskild händelse.
- Forskning och kunskapsutveckling som omfattar utbildning, utveckling och övning inom katastrofmedicin, traumatologi, prehospital vård, akutsjukvård och närbesläktade områden. Inom inriktningen bedrivs nationell och internationell forskning inom katastrofmedicin, akutsjukvård och trauma
- Internationella medicinska programmet (IMP) som ansvarar för återsökning av statliga medel för vård av flyktingar med varaktigt vårdbehov samt kompetensutveckling av medarbetare inom Region Östergötland för arbete i länder med behov av återuppbyggnad av sjukvård och sjukvårdsstrukturer.
Samverkar med myndigheter
KMC samverkar med olika myndigheter som Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Länsstyrelsen, Försvarsmakten, Räddningstjänsten samt Polismyndigheten. Samverkan syftar till att öka den gemensamma förmågan vid olika typer av krissituationer.
Senast uppdaterad