region-ostergotland

Patientnämnden

Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutvecklingen i hälso- och sjukvården.

Nämndens uppgift är att verka för goda kontakter mellan patienter och personal och det är en från hälso- och sjukvården fristående, opartisk instans dit patienter, anhöriga och personal kan vända sig. Nämnden ansvarar för all offentligt finansierad hälso- och sjukvård samt vissa socialtjänstfrågor inom äldreomsorgen. Det gäller även privat verksamhet som är kopplad till Region Östergötland genom samverkansavtal, vårdavtal, entreprenadavtal eller motsvarande.

Patientnämnden hanterar även ansökningar om stödpersoner. Patienter som tvångsvårdas inom psykiatrin har enlig lag rätt att begära och få en stödperson. Patienten ansöker själv genom att skicka en anmälan till patientnämnden.

Patientnämnden arbetar på uppdrag av Region Östergötland samt följande kommuner: Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg, Ödeshög.

Patientnämnden består av nio ordinarie ledamöter och fem ersättare.

Kontaktuppgifter till förtroendevalda i patientnämnden Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Kontakta patientnämndens kansli

Telefon: 010-105 92 93

Telefontider:
Måndag-torsdag 08.00-14.00
Dag före helgdag 08.00-11.00

E-post:
patientnamnden@regionostergotland.se

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier