region-ostergotland

Barnmorska är drömjobbet för Isabel

En sjuksköterska står framför ingången till vårdavdelning.

För Isabel Nellsjö är en dröm på väg att bli verklighet. Tack vare en utbildningstjänst i Region Östergötland går hon just nu en specialistutbildning till barnmorska och får lön under tiden.
– Att få vara en del av ögonblicket när en familj blir till – det är så otroligt häftigt.

Väntat på möjligheten

Isabel Nellsjö är 28 år och blev färdig sjuksköterska i januari 2020. Hennes första arbetsplats var Infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, där hon kom in precis när pandemin slog till.

– Jag var på infektion i åtta månader, men det var tufft och kroppen sa ifrån till slut, berättar Isabel. Jag sökte mig till barnkirurgen i stället, och där har jag jobbat sedan dess.

Men barnmorska har hela tiden varit drömjobbet. Sedan hon gick klart sin utbildning har Isabel väntat på möjligheten att söka en utbildningstjänst, eftersom det kräver något eller några års erfarenhet i yrket.

– När jag kom tillbaka efter min föräldraledighet i början av 2023 kom det en annons om årets utbildningstjänster. Jag har vetat ända från början att det är barnmorska jag vill bli och jag kände att det var nu det gällde. Det passade bra in i mitt liv och jag ville verkligen gå utbildningen. Så jag sökte, fick en tjänst och började efter sommaren.

En sjuksköterska samtalar med en kollega på en vårdavdelning.

Fast jobb klart efter studierna

I ett och ett halvt år ska Isabel plugga heltid till barnmorska, med sin anställning på barn- och kvinnocentrum. Under utbildningen hoppar hon då och då in på sin gamla arbetsplats barnkirurgen, men i januari nästa år blir det BB, förlossningen eller kvinnohälsan.

– Jag har ett fast jobb som väntar på mig, säger hon. Min dröm har alltid varit förlossningen, men efter vår första praktik känner jag att även BB och kvinnohälsan verkar väldigt roligt. Vi fick gå runt på alla tre områden och det var så otroligt intressant.

Praktiken var ännu roligare än jag hade hoppats, inte minst veckorna på förlossningen. Det bästa med att vara barnmorska är nog att få vara en del av det där speciella ögonblicket när en familj blir till. Det är så häftigt att få se alla känslor efter allt mammorna har gått igenom.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier