region-ostergotland

AI skapar stora möjligheter i vården

Reidar Källström, medicinskt informationsansvarig och Anna Bodén, AI-ansvarig i Region Östergötland.

Region Östergötland är långt framme inom AI, både i forskning och klinisk vård. Det stod klart på regionens AI-konferens på Konsert & Kongress i Linköping. Målet med regionens AI-utveckling är en snabbare och säkrare diagnostik och mer tid till patienterna.

En bredd av aktörer med olika infallsvinklar på AI-utveckling delade kunskap och inspiration.

– AI har en stor potential att förbättra hälso- och sjukvården men den snabba utvecklingen skapar samtidigt nya risker och etiska dilemman. Patientens behov och integritet behöver stå i fokus när AI tar en allt större roll, säger Anna Bodén, AI-ansvarig i Region Östergötland och arrangör av dagen.

Inom klinisk patologi ser hon en stor patientnytta när rutinmässiga granskningar av vävnadsprover på glas idag kan göras med AI och modern bildteknik för att upptäcka cancer.

Universitetssjukhuset i Linköping var tidigt ute med att implementera AI i mammografin och AI-stödet ersätter idag en av två radiologer och är bättre än människor på att upptäcka bröstcancer på röntgenbilder. Osteoporosmottagningen har upptäckt betydligt fler kotfrakturer i ett AI-projekt tillsammans med röntgenkliniken, medicinsk teknik och teknikföretag.

– AI ger stora möjligheter att förbättra allt från diagnostik och administration till patientmöten och behandlingar. Utvecklingen går snabbt och vi ska vara en del av den. Till exempel ligger vi i framkant inom precisionshälsa och AI, där vi har goda förutsättningar, säger utvecklingsdirektör Robert Ring.

Fredrik Heintz, professor vid LiU och Robert Ring, utvecklingsdirektör i regionen.

Samverkan en styrka

Fredrik Heinz, professor vid Institutionen för Datavetenskap på LiU, ger en överblick över forskningstrender inom AI och omställningen av samhället till AI.

– En styrka som vi har här i Östergötland är att vi är bra på att samarbeta mellan universitetet, regionen, forskningsinfrastruktur och medicintekniska företag, så väl stora som mindre avknoppningsföretag. Det ger oss unika förutsättningar att samla kompetens och infrastruktur för AI, säger Fredrik Heintz.

Reidar Källström, medicinskt informationsansvarig i Region Östergötland, talade om informationsdriven vård och AI, och belyste skillnaden mellan data och information. Varför behöver det vara så noga med att lägga tid på att strukturera data?

– Vi står inför ett paradigmskifte där strategier kring standardiserade hälsodata är en förutsättning för en hållbar regional it-miljö och avancerad AI-analys, säger Reidar Källström.

Nytta, kostnadseffektivitet, patientintegritet och hälsoekonomin är aspekter som måste vägas in när nya AI-projekten riggas.

– För vården betyder AI-utvecklingen säkrare analyser, snabbare diagnoser, jämnare kvalitet och bättre arbetsmiljö. Men det kräver tydligare styrning, utbildning av personal, etiska riktlinjer och behovsdiskussioner, säger Anna Bodén.

Text: Maria Carlqvist

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier