region-ostergotland

Pressmaterial

Här visas regionens senaste pressmeddelanden. I vårt externa pressrum hos Via TT hittar du fler pressmeddelanden, kontaktuppgifter och bilder som är fria för publicering.

Pressmeddelanden


  • Region Östergötlands ekonomi fortsätter att förbättras. Resultatet till och med oktober är minus 283 miljoner kronor, vilket kan jämföras med minus 1 295 miljoner kronor motsvarande period 2023.

  • Lasarettet i Motala har en fortsatt viktig roll i länets hälso- och sjukvårdssystem, men det förutsätter att lokalerna rustas för framtiden. Idag togs nästa steg mot att förverkliga Framtidens LiM, då regionstyrelsen gav klartecken till en fördjupad förstudie.

  • Ett pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning kommer under nästa år att bedrivas i Region Östergötland. Projektet ingår i en nationell satsning för att minska dödligheten i prostatacancer, men också för att minska överdiagnostik och överbehandling.

  • Region Östergötland satsar drygt 1 miljon kronor på ett projekt som ska stärka den civila beredskapen i skärgården. Projektet ska öka öbornas förmåga att ingripa vid tillbud tills yttre hjälp kommer fram.

  • Region Östergötland inför ett nytt kulturpris. Priset, som är uppdelat i två kategorier, ersätter de tidigare kulturstipendierna.

  • Regionfullmäktige har beslutat om vilka avgifter som ska gälla i vården 2025. Beslutet innebär bland annat att patientavgiften för besök i öppenvård höjs till 250 kronor och högkostnadsskyddet till 1 450 kronor. Även behandlingstaxorna till Folktandvården höjs.

  • Ett flertal bedrägeriförsök på telefon har inträffat under november i Östergötland, främst i västra länsdelen. Det är personer som har utgett sig för att arbeta i sjukvården som har ringt upp privatpersoner.

  • Region Östergötland kommer att ansöka om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).

  • Åtgärderna för att få en ekonomi i balans i Region Östergötland har effekt, visar delårsrapporten efter augusti. Helårsbedömningen pekar på att resultatet blir bättre än tidigare prognos. Den främsta förklaringen är att kostnaderna för både egen och inhyrd personal minskar.

  • Den 20 oktober är det internationella osteoporosdagen. Benskörhet (osteoporos) är en vanlig sjukdom där rätt utredning och behandling gör stor skillnad för patienten. I ett projekt på Universitetssjukhuset i Linköping ska modern bildteknik med AI användas för att hitta patienter som har nytta av behandling och som vården idag ofta missar.

  • Region Östergötland vill stärka tillgången till kultur för barn och unga. Nästan en miljon kronor ska användas till ett subventionssystem för kulturaktiviteter inom utbudskatalogen Barnkultur öst som länets kommuner kan nyttja.

  • Från besöksmagnet till glesbygd, allt eftersom årstiderna växlar. Skärgården har speciella förutsättningar i den regionala utvecklingen. Därför har Region Östergötland och Region Kalmar län tillsammans med länens skärgårdskommuner tagit fram ett särskilt skärgårdsprogram. Till mitten av oktober har alla som vill möjlighet att tycka till om förslaget.

  • Den 15 oktober påbörjar Region Östergötland kostnadsfri vaccination mot influensa och covid-19 för riskgrupper, för att de ska kunna undvika allvarlig sjukdom. Redan nu kan de boka en tid för detta på vårdcentral eller vid någon av länets tre vaccinationscentraler.

  • Regionstyrelsen beslutade på onsdagen att inte förlänga avtalet med Funktionsrätt Östergötland om ledsagning vid Universitetssjukhuset i Linköping (US). Ledsagning av patienter kommer i stället att ske på andra sätt på sjukhuset.

  • Region Östergötland förlänger överenskommelsen om offentligt idéburet partnerskap med Novahuset och bidrar med 700 000 kronor årligen till verksamheten. Novahuset är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar proaktivt och reaktivt mot sexuellt våld.

  • Förhandlingarna om uppsägningar i Region Östergötland är nu avslutade. De närmaste dagarna lämnas besked till de 235 medarbetare som berörs. ”Jag beklagar verkligen att vi måste säga upp medarbetare”, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

  • Som en av tre enheter i landet får Region Östergötland tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård av patienter med perifer facialispares, en typ av ansiktsförlamning. Universitetssjukhuset i Linköping har en hög kompetens bland annat när det gäller dynamisk rekonstruktion för återskapande av leendet.

  • Åtta barn- och ungdomsorganisationer i länet får dela på cirka en miljon kronor i stöd från Region Östergötland. Bidraget, som regionutvecklingsnämnden beslutade om i dag, ska öka barns och ungas delaktighet i föreningslivet.

  • Region Östergötlands ögonklinik gör nu förändringar i sitt utbud. Det innebär att patienter som idag besöker ögonklinikens mottagning i Norrköping behöver välja en ny vårdgivare. Bakgrunden till förändringarna är regionens ansträngda ekonomi.

  • Från den 10 september och en månad framåt pågår initiativet Fokus på psykisk hälsa i Östergötland. Region Östergötland gör detta för att samla ihop och lyfta de olika aktiviteter som anordnas i länet för att främja psykisk hälsa och motverka fördomar. Kommuner, föreningar och andra aktörer är delaktiga i initiativet.

  • Region Östergötland anmäler en personuppgiftsincident till Integritetsskyddmyndigheten. Det handlar om meddelanden till patienter, som av misstag har skickats ut till fel mottagares digitala brevlådor.

  • Till helgen arrangeras höstens Östgötadagar 2024 med öppet hus på landsbygden. Startskottet blir en prisutdelning på Linköpings slott för årets konsthantverkare, landsbygdsstipendiat och Östgötadagsbakverk.

  • Åtgärderna för att vända den ekonomiska utvecklingen i Region Östergötland har börjat få effekt. Det visar delårsrapporten efter juni, som idag har presenterats för regionstyrelsen. Dock är det långt kvar tills regionens ekonomi är i balans.

  • Region Östergötland ska förstärka sitt arbete mot välfärdsbrott. Bland annat införs en strategisk funktion, vars uppgift blir att förebygga, upptäcka och öka medvetenheten om välfärdsbrott.

  • Region Östergötland arbetar sedan några år med konceptet ABC för god psykisk hälsa. Hittills har 14 verksamheter blivit ABC-partners – såväl vårdcentraler och kommuner som föreningar. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat att förlänga projekttiden ett år.
Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier