region-ostergotland

Projektet Ekosystem för innovation

Ekosystem för innovation ska skapa möjligheter för projektet Trygg onkologisk behandling i hemmet och samtidigt bygga en generell innovationsförmåga i hälso- och sjukvården.

Syftet med Ekosystem för innovation är att stärka förmågan i det ekosystem som en region finns och verkar i för att kunna uppta och implementera innovationer kopplat till medicinsk teknik och som stödjer vårdens utmaningar.

Förmågan och strategin ska bli en strukturerad väg där faktorer kring organisationskultur, vård och innovation blir beaktade och processen blir tydlig och navigerbar för inblandade aktörer i ekosystemet. Det ska bli en struktur som bidrar till att gå från idé (övervinna hinder) till nytta och hålla över tid. Projektet ska bidra till att denna förmåga inte bara blir en lokal företeelse utan bidrar till en nationell förmåga tillsammans med övriga Innovationsmotorer.

Projektet drivs tillsammans med regionens stödverksamheter och Hematologiska kliniken i Linköping.

Projektmål med tillhörande aktiviteter

  • Att stärka förmågan i det ekosystem som en region finns och verkar i genom informationsinsatser och seminarier, samt utbildningsaktiviteter med vårdens medarbetare.
  • En strukturerad väg där processen blir tydlig och navigerbar för inblandade aktörer. Detta sker genom arbete med en referensgrupp bestående av stödverksamheter inom regionen. Dessutom ska vi göra en processkartläggning och ambitionsnivå för att skapa ett tydligare uppdrag ifrån regionen till dess stödverksamheter rörande innovationsstöd.
  • Att skapa förutsättningar att utveckla och införa innovationer kopplat till onkologisk behandling i hemmet som är till nytta och bidrar till nära vård och egenmonitorering. Detta görs genom kartläggning av patientens upplevelse och medarbetarens möjligheter och utmaningar vad gäller behandling hemma rörande myelom och AML patienter. Vi gör även en uppstart av vårdverksamhet inom Hematologiska kliniken för att kunna erbjuda ökad grad av behandling hemma. Sedan görs en hälsoekonomisk utvärdering av ökad behandling hemma.

En av aktiviteterna inom projektet har varit en beskrivning av Patientresan och Tjänstekarta.

Patientresan

Rapporten behandlar Patientresa och Behovskartläggning. I analysen av patienternas och de närståendes behov har vi kunnat identifiera behovskategorier. Behovskategorierna är ett effektivt verktyg för att få grepp om huvuddragen kring patienternas och de närståendes mångfacetterade behov.

Patientresan Fördjupad och Kortfattad - Trygg onkologisk behandling hemma 2024 Pdf, 35.4 MB.

Tjänstekarta

I detta dokument har vi kartlagt processer och perspektiv för hur verksamheten levererar tjänsten ”vård och behandling av hematologipatienter i Region Östergötland”. Syftet är att skapa en överskådlig och greppbar bild av vilka aktiviteter som sker, vilket värde aktiviteterna skapar, vilka roller som är involverade i aktiviteterna och vilka stödsystem som stöttar arbetet. Resultatet av kartläggningen redovisas i denna rapport och i en visualisering av vårdens aktiviteter – en Tjänstekarta.

Tjänstekarta, Möjligheter & begränsningar - Trygg onkologisk behandling hemma 2024 Pdf, 15.9 MB.

Färdplan

Färdplanen är en översiktlig strukturerad process för att utveckla och implementera innovationer inom trygg onkologisk behandling generellt, samt en summering av och nästa steg för de innovationsidéer som tagits fram i workshops inom ramen för projektet. Tidigare delprojekt i Trygg onkologisk behandling hemma är Patientresa & Behovskartläggning, där patienters samt anhörigas perspektiv presenteras, samt Tjänstekarta, där verksamhetsperspektivet kartläggs.

Färdplan - Trygg onkologisk behandling hemma 2024 Pdf, 12.3 MB.

Innovationsmotorer, MedTech4Health och Vinnova

Projektet är en del av "Innovationsmotorer" tillsammans med Västra Götalandsregionen, Region Uppsala, Region Västerbotten och branschorganisationen Swedish Medtech.

Innovationsmotorer är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och en del av vårt arbete för att höja takten på utvecklingsarbetet i vården. Syftet med projekt är att bättre använda den kunskap och erfarenhet som finns i sjukvården för att stärka sektorns roll som motor för utveckling av nya metoder och produkter. Sjukvården blir som en motor för utveckling av en innovativ vård i samverkan – med patientnytta och en konkurrenskraftig medicinteknisk sektor.

Medtech4Health är ett strategiskt innovationsprogram för medicinteknik. En katalysator för fler medicintekniska idéer i vården, en effektiviserad hälso- och sjukvård samt en stärkt medicinteknisk industri.

Ekosystem för innovation finansieras av regionen och Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Kontakt

Erik ReinickeSamordnare Innovation
Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier