region-ostergotland

Långvarig trötthet vid ME/CFS, postcovid och utmattningssyndrom

Vill du delta i en studie om långvarig komplicerad trötthet vid ME/CFS, postcovid och utmattningssyndrom? Vi söker patienter, friska kontroller samt personer som tillfrisknat.

Vid Smärt- och Rehabkliniken, Universitetssjukhuset Linköping genomför vi nu en studie tillsammans med Linköpings universitet, Karolinska Institutet och Stockholms universitet på patienter med någon av diagnoserna postcovid, utmattningssyndrom eller ME/CFS och långvarig komplicerad trötthet, så kallad fatigue. Vi undersöker betydelsen av låggradig inflammation, mönster av proteiner och små molekyler, nutrition och kroppskonstitution samt samsjuklighet och psykosociala faktorer för förekomst och intensitet av fatigue och associerad symtom samt för symtomens förlopp över tid. Vi vill också studera hjärnans funktion vid dessa olika tillstånd. Studiens syfte är både att identifiera biologiska markörer och att identifiera undergrupper av dessa tillstånd som kan ha nytta av olika typer av behandling.

Vem kan delta?
Vi söker personer 18-65 år med långvarig komplicerad trötthet och någon av diagnoserna ME/CFS, postcovid eller utmattningssyndrom samt en funktionsnedsättning på minst 50% sedan minst 6 månader.

Till studien behöver vi också två kontrollgrupper:

-friska kontroller, som inte lider av något tillstånd med associerad trötthet eller sömnstörning

-personer som tillfrisknat från något av ovan nämnda tillstånd.

Hur går studien till?
Patienter med fatigue följer vi under 2 år med blodprov och digitala skattningsskalor vid 8-9 tillfällen. Du får också fylla i en kostdagbok och kan bli tillfrågad om att delta i en magnetkameraundersökning, lämna nässköljvätskeprov samt urinprov och mäta kroppssammansättning. Friska och återhämtade kontroller lämnar blodprov, fyller i skattningsskalor och deltar i undersökningar vid 1-2 tillfällen.

Mer information och anmälan
Kontakta oss om du är intresserad av att delta eller vill veta mer:

E-post: fatiguekohorten@regionostergotland.se

Ansvarig för studien
Anna-Karin Norlin, med.dr, specialistläkare, Smärt- och Rehabkliniken

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier