region-ostergotland

Fördröjd diagnos (RÖ 2021/5144)

Chefläkare Erik Fransson vid lasarettet i Motala har gjort en anmälan enligt Lex Maria.

Diarienummer: RÖ 2021/5144

Patient som söker sin vårdcentral på grund av feber av och till sedan några dagar. Vid undersökning noteras ett blåsljud på hjärtat, patienten anger att detta är känt sedan tidigare men att det inte krävt någon åtgärd eller medicinering. Provtagning visar lätt förhöjd snabbsänka men i övrigt inget anmärkningsvärt. Snabbsänkevärdet sjunker vid omkontroll och då patienten uppger sig må bättre avvaktar man ytterligare åtgärder. Cirka en månad senare kontaktar patienten ånyo vårdcentralen med fortsatt feber samt urinvägsbesvär och även viktnedgång. Prover visar nu förhöjda infektionsvärden samt att blodvärdet sjunkit. Ett lätt förhöjt PSA (prostata)värde föreligger och det föranleder en skiktröntgen av buk och bröstkorg som visar att prostatakörteln är förstorad. Patienten remitteras till specialistsjukvården där utredningen inte visar på någon tumörsjukdom och patienten återremitteras till vårdcentralen. Patientens blåsljud på hjärtat noteras vid besöken på vårdcentralen samt vid besök inom specialistsjukvården. Det har nu gått ungefär tre månader sedan patienten först kontaktade vården. En vecka efter avslutad utredning insjuknar patienten med förlamningssymtom som visar sig bero på att bakteriehärdar har bildats på hjärtklaffarna ( endocardit ) och att dessa bakteriehärdar har lossnat och förts med blodbanan till hjärnan och orsakat en stroke.

Sannolikt har bakterieinfektionen funnits på hjärtklaffarna vid de tidigare kontakterna med sjukvården och korrekt diagnos har således fördröjts. Patienten har fått inneliggande antibiotikabehandling och genomgått en operation av de skadade hjärtklaffarna.

Internutredning är utförd.

För mer information kontakta: Chefläkare Erik Fransson, 010-103 00 00

Beslut

Beslut IVO 2022-04-28, dnr IVO 3.1.1-01733/2022

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet och kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Skälen för beslutet

IVO bedömer att vårdgivaren Region Östergötland, efter begärd komplettering, har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser i utredningen som har kompletterats som rimliga. Vårdgivaren har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen.

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier