region-ostergotland

Hälsotecken sätter luppen på nationell högspecialiserad vård

Lagom till jul delas nya Hälsotecken ut i brevlådorna. Temat i det här numret av tidningen är nationell högspecialiserad vård.

Region Östergötland bedriver nationell högspecialiserad vård, NHV, inom avancerad kirurgi vid förlossningsskador, svåra brännskador, neuromuskulära sjukdomar, osteogenesis imperfecta (medfödd benskörhet) samt vulvacancer. Två områden – könsdysfori och svåra hudsymtom – håller på att byggas upp inför start 2024 och i dagarna beviljade Socialstyrelsen regionen tillstånd att bedriva NHV inom högisoleringsvård.

– De invånare i Östergötland som behöver nationell högspecialiserad vård inom de områden vi bedriver ska veta att de får vård med hög kvalitet. De ska också kunna vara säkra på att få det om de behöver vård inom ett område som bedrivs vid en annan enhet i landet, säger Johan Dabrosin Söderholm, professor i kirurgi och medicinsk rådgivare med övergripande ansvar för nationell högspecialiserad vård i Region Östergötland.

"Fint bemötande av alla"

En av dem som har fått hjälp i Region Östergötland är Agnes Åberg från Karlshamn som drabbades av en allvarlig förlossningsskada när dottern föddes.

I slutet av september opererades hon av teamet på Universitetssjukhuset i Linköping (US), under ledning av överläkare Eva Uustal och med bland andra Emelie Johansson, anestesisjuksköterska och NHV-koordinator för förlossningsskador.

Agnes pratar med varm röst om vården på US.

– Jag är tacksam över att jag fick komma in och har fått ett så fint bemötande av alla; Eva som ringde mig på tåget på väg till Linköping och Emelie som jag haft kontakt med och äntligen fick träffa. Hela upplevelsen med all information innan och mottagande på avdelningen och i operationssalen, allt har varit jättebra. Det är verkligen rätt människor på rätt plats.

Det övriga innehållet i tidningen är en mix av intressanta artiklar och råd om egenvård. I det här numret får du till exempel veta mer om den nyblivna 20-åringen 1177, äldrevårdsmottagningen i Österbymo och en inblick i audionomens vardag.

Hälsotecken

Tidningen Hälsotecken ges ut av Region Östergötland till alla hushåll i länet några gånger om året. Du kan också läsa den på webben.

Läs hälsotecken på webben Länk till annan webbplats..

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier