Användningen av vitt snus och vapes ökar stort bland unga
Fler ungdomar än någonsin tidigare snusar och använder vapes medan cigaretter och alkohol minskar. Och av ungdomarnas svar beror det på att vitt snus och vapes anses tilltalande och ofarliga, medan de flesta känner till riskerna med alkohol och cigaretter. Det visar de senaste resultaten från ungdomsenkäten Om mig.
ndelen tjejer i gymnasiet som snusar ibland eller dagligen har ökat från fyra till 22 procent de senaste sex åren. Hos killar och ungdomar med annan könsidentitet ses också en ökning, men inte lika kraftig. Nio av tio uppger att de använder vitt snus (som kallas tobaksfritt men som innehåller nikotin utvunnet ur tobaksplantan).
– Ungdomarna säger att det vita snuset upplevs som fräscht och tilltalande, vilket de tror är anledningen till ökningen framförallt bland tjejer. Man slipper gula tänder av vitt snus och det smakar och luktar gott och går att använda var som helst. Dessutom tänker många att snus är ett hälsosamt alternativ till cigaretter och ser inga hälsorisker med att snusa. Rökning beskriver ungdomarna istället som omodernt och sunkigt, säger Hanna Henriksson, Region Östergötlands samordnare för enkäten.
Användningen av vapes (e-cigaretter) har ökat dramatiskt bland ungdomarna i länet sedan 2020. Nära hälften (46 procent) av tjejerna på gymnasiet har rökt vapes flera gånger, år 2020 var motsvarande siffra 14 procent. För flickor i grundskolan har användningen fyrdubblats, från 5 procent år 2020 till 20 procent 2023.
– Ungdomarna berättar att vapes är populära för att de smakar gott, går att röka inomhus och är luktfria. Dessutom är de lätta att få tag på och upplevs som ofarliga. Flera beskriver även att det handlar om samhörighet – att det är något att göra tillsammans, säger Hanna Henriksson.
De som avstår från tobak rapporterar bättre fysisk aktivitet, sömnkvalitet och kostvanor, medan de som använder tobak oftare upplever fysisk värk, nedstämdhet, oro och stress.
– Vi kan inte bedöma vad det är som påverkar vad här, utan beskriver enbart att ett samband finns säger Hanna Henriksson.
Parallellt med dessa trender visar enkäten att alkoholkonsumtionen minskar bland gymnasieelever, både när det gäller generellt drickande och berusningsdrickande. Det syns också ett skifte i attityder; det är färre gymnasieelever som svarar att det är okej att dricka sig berusad.
– När ungdomarna tillfrågas om varför alkoholintaget minskar är det vanligaste svaret att de fått mer undervisning och information kring alkoholens skadliga effekter, vilket avskräckt dem, säger Hanna Henriksson. Många uttrycker också att normerna kring alkohol ändrats, det är helt enkelt inte lika coolt att dricka längre och inte lika normaliserat. Ett vanligt svar är också att man istället för alkohol använder andra berusningsmedel som droger, lustgas, snus och vapes. En del anser att cannabis inte är så farligt och likställer detta bruk med alkohol och cigaretter.
En analys av riskfaktorer för användning av alkohol, tobak och narkotika visar att ungdomarnas och föräldrarnas attityder är starka riskfaktorer. Att ha en funktionsnedsättning är också en gemensam riskfaktor. Dessutom finns det specifika riskfaktorer för individuell användning, såsom att psykisk ohälsa ökar risken för både rökning och narkotikabruk.
– Dessa insikter kan förhoppningsvis vägleda i det fortsatta förebyggande arbetet, säger Hanna Henriksson.
Text: kommunikation
Om enkäten
Enkäten Om mig genomfördes hösten 2023 för tionde året i rad och är ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland. Frågorna i enkäten har tagits fram tillsammans med ungdomar i länet.
Läs mer på https://www.regionostergotland.se/ommig Länk till annan webbplats.
Publicerad