region-ostergotland

Vårdfastigheter nominerade till byggnadspris

Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena har nominerats till Vårdbyggnadspriset. Foto: Anders Fredriksén/Carlstedt Arkitekter

Två av Region Östergötlands fastigheter är nominerade till Vårdbyggnadspriset som delas ut av Forum Vårdbyggnad i november. Det är Vårdcentrum Finspång och Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena som båda har chans att ta hem priset.

Vårdbyggnadspriset delas ut i två kategorier – ”Rum för vård” och ”Rum för omvårdnad” – och omfattar byggnader för vård och omsorg som har färdigställts de senaste fem åren. Syftet är bland annat att uppmärksamma väl utförda vårdmiljöer och premiera byggnadsverk som stödjer vårdens utveckling och nya arbetssätt.

Av de fem nominerade bidragen i kategorin ”Rum för vård” kommer två från Östergötland. Ett av dem är Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena som invigdes i somras. En del av motiveringen lyder: ”Att skapa ett boende för någon som avtjänar sitt straff och samtidigt är i stort behov av psykiatrisk vård är en stor utmaning. Känslan av frihet är ömtålig och omsorgen om den har resulterat i en strävan att tona ner anläggningens fysiska begränsningar.”

– Jätteroligt och väldigt välförtjänt, säger Christina Blom, verksamhetschef för rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Att vi är nominerade är ett bevis på att det är fullt möjligt att skapa ett vårdboende för rättspsykiatri som är helt integrerat i Vadstena. Huset gränsar av utan murar och ger en känsla av frihet för våra patienter. Samtidigt beaktas båda perspektiven i rättspsykiatrins uppdrag, som handlar om både vård och samhällsskydd.

– Nu har vi en byggnad där vi kan erbjuda möjligheter till både vård och sysselsättning, men också till återhämtning för våra patienter som ofta vistas inom rättspsykiatrin under långa perioder. Arbetsmiljön för våra medarbetare är också oerhört viktig för att vardagsarbetet ska fungera 24 timmar per dygn. Nu har vi ett hus som motsvarar framtidens behov.

Stor enhet "mitt i byn"

Det andra bidraget från Östergötland är Vårdcentrum Finspång, som invigdes 2021 och är byggt för en utveckling mot Nära vård och en nära samverkan mellan kommun och region. I motiveringen står bland annat: ”Finspångs vårdcentrum är en stor enhet ”mitt i byn” och ett utmärkt exempel för övriga landet i fråga om framtida vård. Samarbetsinitiativet mellan region och kommun har lett fram till Nära vård som den behövs och så som vi vill ha den.”

– Vi är väldigt stolta och glada, säger Carola Skogwik, primärvårdsområdeschef för Vårdcentrum Finspång. Den här byggnaden ger alla förutsättningar för en god, nära vård till invånarna och ett nära samarbete med kommunen. Specialistvård som kan komma till patienterna, och korttidsboende vägg i vägg med regionens dygnet runt-vård. Man har tänkt helhet när man har byggt, från det ofödda barnet till de sköra äldre i livets slutskede.

– Det är roligt att vi nomineras för innehållet, snarare än att det är ett fint hus. Men jag tycker också att själva byggnaden fångar upp Finspång på ett väldigt bra sätt, med en känsla av industri, metall och naturnära färger.

Vinnaren av Vårdbyggnadspriset utses vid Forum Vårdbyggnads höstkonferens den 16–17 november. Representanter från båda verksamheterna i Östergötland kommer att vara på plats för att presentera de båda byggprojekten.

"Det är roligt att vi nomineras för innehållet, snarare än att det är ett fint hus. Men jag tycker också att själva byggnaden fångar upp Finspång på ett väldigt bra sätt", säger primärvårdsområdeschefen Carola Skogwik om Vårdcentrum Finspång som också har nominerats.
Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier