region-ostergotland

Region Östergötland på plats i Almedalen

I morgon inleds Almedalsveckan i Visby. Region Östergötland finns på plats tillsammans med Linköpings och Norrköpings kommun, och arrangerar seminarier och panelsamtal under två dagar i East Sweden Arena.

East Sweden Arena i Almedalen arrangeras den 28–29 juni och kommer att lyfta innovationer, satsningar och samhällsutmaningar utifrån regionens styrkeområden.

– Vi vill vara i Almedalen för att driva viktiga framtidsfrågor för Östergötland och för att lyfta fram några av Östergötlands styrkor, säger Richard Widén, regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland. Det är en del i vårt uppdrag att utveckla och marknadsföra regionen för att fler ska flytta hit och fler ska etablera företag här.

Under onsdagen handlar det om hur restavfall blir råvara, hur spelutveckling kan användas för att lösa brott och drönare som framtidens transportmedel. Eftermiddagen viks åt hälso- och sjukvårdsfrågor, med tre seminarier om teknik i vården.

Håkan Gustafsson, AI-koordinator i Region Östergötland, är en av talarna i programmet. Han ska berätta om sitt arbete med AI-lösningar för att tolka mammografibilder, i ett seminarium som handlar om att innovationer behöver utgå från vårdens behov.

– Utvecklingen går oerhört snabbt just nu, säger han, och ny teknik kan vara lösningen på en rad utmaningar som svensk hälso- och sjukvård står inför. Det ska vi förstås lyfta. Men vi vill också diskutera hur vi ser till att innovationerna löser faktiska behov i vården. Det finns oerhört mycket bra idéer och innovationer, men de måste lösa tydliga kliniska behov.

Torsdagen har fokus på cybersäkerhet, Ostlänken och hur mötesindustrin kan driva på tillväxt och investeringar.

East Sweden Arena i Almedalen arrangeras den 28–29 juni på Trappgränd 4/St Hansgatan 16 i Visby. Samtliga seminarier livesänds och kommer även att gå att se i efterhand på eastsweden.se/almedalen där också hela programmet finns.

Text: kommunikationsenheten

Region Östergötland i Almedalen

Deltagare från Region Östergötland medverkar i en rad seminarier under Almedalsveckan, både i East Sweden Arena och i andra arenor. Här är några av deltagarna:

Onsdag:

 • Malin Thunborg, enhetschef, tillväxtenheten, deltar i seminariet ” Den enes avfall, den andres råvara – hur kan vi planera för cirkulära flöden i våra industriområden?”
 • Stina Hilding, fysioterapeut, habiliteringen, deltar i seminariet ”Gaming i samhällets tjänst – kan spelindustrin skapa mer än underhållning?”
 • Anna Spångéus, forskningschef vid Närsjukvården i centrala Östergötland, deltar i seminariet ”Osteoporos orsakar onödigt lidande och höga kostnader på grund av underbehandling och okunskap”.
 • Håkan Gustafsson, AI-koordinator, Anna Bodén, överläkare klinisk patologi, och Marie Morell, regionstyrelsens ordförande, deltar i seminariet ”Ny teknik i vården – men vem sitter i förarsätet?”
 • Håkan Gustafsson, AI-koordinator, deltar i seminariet ”Samverkan med konkret nytta – hur får vi till fler innovationer i vården?”
 • Sofia Lindstrand, specialistläkare i socialmedicin och barn- och ungdomspsykiatri deltar i seminariet ” Hur minskar vi risken att fler drabbas av ätstörningar?”
 • Rickard Widén, regionutvecklingsdirektör, deltar i seminariet ”Förstärkning av regionala nyttor med nya stambanor”
 • Reidar Källström, chief medical information officer, deltar i seminariet ”Informationsdriven vård, precisionsmedicin och AI – vad krävs för att vi ska kunna dra nytta av den nya tekniken?”

Torsdag:

 • Emma Lewau, verksamhetschef vid hållbarhetsenheten, deltar i seminariet ”Klimatomställningen – konsekvenser och etiska dilemman i hälso- och sjukvården”
 • Henrik Schildt, IT-direktör, deltar i seminariet ”Varför når inte innovationerna patienten? Är vården teknikfientlig?”

Fredag:

 • Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör, deltar i seminariet ” Framtidens kompetens- och forskningsbehov inom odontologi”.
 • Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör, deltar i seminariet ”Hur säkerställer vi kompetensförsörjning inom vårdsektorn?”

Därutöver deltar regionstyrelsens ordförande Marie Morell i en rad seminarier under Almedalsveckan. Även politikerna Annicki Oscarsson och Matilda Ekeblad finns med i programmet.

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier