region-ostergotland

Maria överlevde förlossningen tack vare nytt blod

Kvinna i blus står utanför en entré med stora glasfönster och skylten Ge blod.
Maria Tillfeldt vill uppmana fler att ge blod. En blodgivare behöver avsätta ungefär 1,5 timme per år för att rädda livet på upp till tolv personer.

Maria Tillfeldt i Linköping drabbades av en livshotande blödning på förlossningen. En akut operation och 13 liter nytt blod räddade hennes liv. Nu vill hon uppmana fler att bli blodgivare.

Snart två år har gått sedan händelsen som kunde ha kostat både Maria Tillfeldts och hennes bebis liv. Den 18 oktober 2021 åkte Maria in på förlossningen för igångsättning på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon hade gått över tiden i sin graviditet.

Förlossningsarbetet flöt på normalt till en början, men plötsligt hände något. Bebisen i magen visade tecken på att må dåligt samtidigt som Maria kände en kraftig smärta i buken.

Livshotande blödning

Barnmorskan slog larm och Maria fördes snabbt till operation. Det visade sig att livmodern brustit. Hon höll på att förblöda och bebisen fick inte längre något syre.

– Allt gick väldigt fort. Jag minns att de springer med mig till operation och att jag tittar i taket och pratar med min pappa som inte lever och ber honom om hjälp.

Under operationen fick Maria Tillfeldt blodtransfusion. Totalt fördes 13 liter nytt blod in i hennes kropp.

– Jag hade en livshotande blödning och utan nytt blod hade jag inte överlevt. Egentligen är det ett mirakel att jag sitter här. Operationsteamet var fantastiskt, allt klaffade och det var många pusselbitar som gjorde att allt gick bra.

Kan hända vem som helst

Bebisen Elis mådde bra när han väl kom ut ur magen. Efter ett par dygn på intensivvårdsavdelningen fick Maria Tillfeldt komma tillbaka till förlossningen och vara med sin nyfödde son. I efterhand har hon fått veta att personalen kom in till henne med Elis även när hon låg nedsövd.

– Då hade jag legat och klappat på honom. Jag tror att jag på något vis kände av Elis närvaro och kämpade för honom, fast jag inte var vid fullt medvetande.

Den 28 oktober 2021 – på Marias födelsedag – fick de komma hem till den övriga familjen. Erfarenheten gör att Maria Tillfeldt sätter stort värde på dem som är blodgivare och vill uppmuntra fler att ge blod.

– Det skulle vara fantastiskt med fler blodgivare! Jag brukar alltid fråga folk jag träffar om de är blodgivare, vem som helst kan någon gång behöva nytt blod, säger Maria Tillfeldt.

90 minuter räddar flera liv

Enisa Deumic är blodgivarsamordnare och berättar om den lilla insats som krävs.

– Det rör sig om ungefär 1,5 timme av blodgivarens tid per år, för att rädda upp till tolv människors liv.

– Ge blods blodgivningsenheter finns på många centrala platser, vi har blodbussar som åker ut i samhället och företag bidrar genom att personal har möjlighet att ge blod under arbetstid.

Bli blodgivare

Den 14 juni är den internationella blodgivardagen. Nyligen gav också regeringen ett nytt uppdrag till Socialstyrelsen, för att öka antalet blodgivare.

Anmäl intresse som blodgivare: Bli blodgivare Länk till annan webbplats.
Närmaste blodcentral och blodbuss: Här finns vi Länk till annan webbplats.

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier