region-ostergotland

Från miljardunderskott till ekonomi i balans i Region Östergötland

Våren 2024 varslade Region Östergötland 900 medarbetare om uppsägning. Bakgrunden var ett allvarligt ekonomiskt läge med växande underskott i hälso- och sjukvården. Efter ett år av omställning har regionen idag en ekonomi i balans och lägst kostnadsutveckling i landet.

Bakgrunden till Region Östergötlands ekonomiska kris, och de kraftfulla åtgärder som vidtogs, var ett underskott i hälso- och sjukvården på närmare 1,7 miljarder kronor i bokslutet för 2023.

För att vända den ekonomiska utvecklingen beslutade den politiska ledningen om en rad kraftfulla åtgärder. Och i dag är det åter balans i ekonomin. Bokslutet för 2024 slutade på ett minusresultat på 700 miljoner kronor och prognosen för 2025 är ett nollresultat.

– På totalen kan vi konstatera att vi har lyckats med vår omställning. Kortsiktigt var målet en ekonomi i balans och där är vi nu, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Region Östergötlands kostnad för hälso- och sjukvård per invånare var bland de högsta i landet när omställningen inleddes. I dag har Region Östergötland lägst kostnadsutveckling av landets regioner. Antalet medarbetare har minskat från 14 637 i december 2023, till 13 918 i april 2025.

Även kostnaderna för inhyrd personal har minskat kraftigt. Kostnaden för det första kvartalet 2025 var 71 procent lägre än samma period förra året. En del i det arbetet har varit att anställa fler sjuksköterskor.

Enligt SKR:s senaste ekonomirapport har Region Östergötland minskat kostnaderna för personal, egen och hyrpersonal, mest i landet.

Av de 900 som varslades om uppsägning är det i dagsläget 69 medarbetare som har fått lämna regionen och inte kunnat erbjudas vikariat eller återanställning.

– Omställningen har inneburit ändrade arbetssätt och arbetsorganisation. Jag är medveten om att det har varit tufft för många av våra medarbetare. Därför känns det bra att nu kunna visa att det hårda arbetet alla har gjort har gett resultat. Vi har klarat planen vi satte upp, säger regiondirektör Mikael Borin.

En viktig utgångspunkt för omställningen har varit att den skulle göras med bibehållen patientsäkerhet och arbetsmiljö. Att upprätthålla och öka antalet vårdplatser, operationskapacitet och diagnostik har varit prioriterat, liksom förmågan att ge alla som söker vård en första medicinsk bedömning.

– För invånarna betyder omställningen att vården fortsatt finns där när den behövs – med fler vårdplatser, tidig bedömning och bibehållen operationskapacitet. Att vi samtidigt har lägst kostnadsutveckling i landet visar att vi både kan prioritera patienterna och ta ansvar för ekonomin, säger Marie Morell.

Text: kommunikation

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier