region-ostergotland

De är årets konsthantverkare

Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund, Björke väveri i Söderköping, har utsetts till Årets konsthantverkare i Östergötland. Priset, 15 000 kronor, delas ut i samband med Östgötadagarna i september.

Region Östergötland utser Årets konsthantverkare varje år. Stipendiet – som är på 15 000 kronor – ska ges till en konsthantverkare som bedriver sin verksamhet på den östgötska landsbygden.
Årets stipendium tilldelas Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund vid Björke väveri i Söderköping. I hantverksarbetet tar de tillvara på sådant som annars hade slängts och skapar användbara prylar av det. Exempelvis tar de hand om ull efter fårklippning hos en bonde i Sankt Anna skärgård. Ullen används till att isolera olika typer av plastfria kylväskor som tillverkas i väveriet. ”Hantverket, hållbarhet och respektfullt omhändertagande av resurser är kvaliteter som vi vill belysa och uppmuntra genom denna utmärkelse”, står det i motiveringen till stipendiet.

”Vinnande koncept”

– Det känns mycket roligt att regionutvecklingsnämnden kunde besluta att utse Maja Magnusson Wiklund och Helena Höglund från Björke väveri till Årets konsthantverkare i Östergötland. Att kombinera konstnärligt skapande och hållbart hantverk till uppskattade användbara produkter är helt klart ett vinnande koncept, säger Per Larsson (KD), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Pristagarna får möjlighet att ställa ut i ett av Hemslöjdens skyltfönster i Linköping under september. Utställningen startar första helgen i september då det även är Hemslöjdens dag.
Stipendiet delas ut under en ceremoni på Linköpings slott strax innan Östgötadagarna, som genomförs den 7 och 8 september.

Text: kommunikation

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier