region-ostergotland

Vårdcentrum Finspång vann Vårdbyggnadspriset

Tre män och en kvinna står bredvid varandra i en festlokal. De håller en plakett och en blombukett och ser glada ut.
Andreas Widgren (Regionfastigheter), Urban Blomberg (Arkitema), Anna Norén (NCC) och Michael Gustavsson (NCC) var på plats och tog emot priset.

Vårdcentrum i Finspång vann på torsdagen Vårdbyggnadspriset som delas ut av Forum Vårdbyggnad. Priset uppmärksammar goda exempel inom arkitektur, med innovativa vårdmiljöer och goda processer.
– Jätteroligt, säger Carola Skogwik, chef för Vårdcentrum Finspång. Den här byggnaden skapar förutsättningar för våra medarbetare att jobba med god och nära vård.

Vårdbyggnadspriset delas ut i två kategorier – ”Rum för vård” och ”Rum för omvårdnad” – och omfattar byggnader för vård och omsorg som har färdigställts de senaste fem åren. Syftet med priset är bland annat att uppmärksamma väl utförda vårdmiljöer och premiera byggnadsverk som stödjer vårdens utveckling och nya arbetssätt.

Av de fem nominerade bidragen i kategorin ”Rum för vård” kom två från Östergötland –Vårdcentrum Finspång och Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Och när vinnaren tillkännagjordes på torsdagskvällen stod det klart att Vårdcentrum Finspång tog hem priset.

– Det var väldigt roligt, säger Carola Skogwik och vi är självklart jättestolta. Vårdcentrum Finspång är en byggnad som skapar möjligheter för våra medarbetare att jobba på ett bra sätt, med en nära vård i samverkan med kommunen. Och att det faktiskt värderas så högt är helt fantastiskt.

Andreas Widgren har varit projektchef för Vårdcentrum Finspång från Regionfastigheter i Region Östergötland och även han är stolt och glad över priset.

– Ja, det blev jubel, säger han. Det här är verkligen ett kanonprojekt där samverkan har genomsyrat allt. Själva verksamheten bygger på nära samverkan med kommunen och genom hela byggnationen har vi samverkat väldigt nära med byggentreprenören.

Rättspsykiatriska regionkliniken var också nominerat till priset och Andreas Widgren var ansvarig projektchef även där.

– Jätteroligt, det är en stor grej att bara vara nominerad, säger han. Jag gillar båda projekten väldigt mycket. Rättspsykiatriska regionkliniken är en mycket speciell verksamhet och husen där är väldigt vackra med tanke på hur tekniskt komplicerat bygget var. Husen smälter in så fint i klostermiljön omkring.

Text: kommunikationsenheten

Juryns motivering till priset

"Synergierna är uppenbara. Det är innovation och samverkan där vården är nära och inkluderande. På platsen ett storslaget nedslag. Sobert och robust i sin enkelhet med en generell struktur som möjliggör flexibel användning av lokalerna nu och över tid. Det här gestaltade konceptet för vårdens omställning kan inspirera och tjäna som förebild för liknande centrum i andra delar av landet. Finspångs Vårdcentrum är ett utmärkt exempel för framtida vård där såväl patienter som personal är i centrum!"

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier