region-ostergotland

De får årets kulturstipendier

Region Östergötland har utsett årets kulturstipendiater. Stipendiaterna representerar flera olika kulturområden - som dans, musik och film.

Regionutvecklingsnämnden fastställde i onsdags kulturstipendiaterna för år 2023.

– Det är alltid en högtidsstund när nämnden beslutar om kulturstipendier. Det känns mycket bra att vi på detta sätt kan uppmärksamma och stötta östgötska kulturutövare, och jag är glad att vi även detta år har en stor bredd både när det gäller kulturområden och geografisk spridning. Vi önskar nu alla stipendiater lycka till och ser fram emot att få ta del av deras arbete framåt, säger regionutvecklingsnämndens ordförande Per Larsson (KD).

Arbetsstipendium på 100 000 kronor tilldelas:

Ninos Josef
- danskonstnär, koreograf, pedagog (uppvuxen i Ödeshög, Mjölby och Norrköping)
Motivering: För att han förmedlar danskonst som modigt belyser olika delar av hederskultur och identitet samt för att hans ärliga och djärva utforskning, ovanlig inom dansvärlden, förtjänar både erkännande och stöd. Under hösten kommer Ninos att samla material och underlag till soloföreställningen LILHJA.2 som har premiär 2024 på Östgötateatern.

Kultur- och utvecklingsstipendium på 40 000 kronor vardera tilldelas:

Anna Johansen - saxofonist (född och uppvuxen i Linköping)
Motivering: För att kunna genomföra en sommarturné i Östergötland. Konserterna kommer att utmana instrumentet och instrumentalistens gränser på ett tillgängligt och lekfullt sätt.

Caroline Harrius - konsthantverkare, keramiker (född och uppvuxen i Slaka utanför Linköping)
Motivering: För att kunna vidareutveckla sitt konstnärskap och möjliggöra mer tid i ateljén. Caroline utforskar kulturarv och hantverkstraditioner som hon integrerar med sin samtida keramik.

Caroline Björk - animatör, filmare (Åtvidaberg)
Motivering: För att vidareutveckla manus och förarbete till sina personliga och kreativa animerade filmer. Caroline berättar om fascinerande karaktärer, satta i ett helt eget universum, men utan att tappa det publika perspektivet.

Leonard Vincent Rode - film, fotografi, installation (Linköping)
Motivering: För att med temat familj utveckla och utforska gårdagen och uppväxtens ting och tankegods, satta i en nutida kontext. Han har tidigare arbetat med film, fotografi och installation och ska med hjälp av stipendiet söka efter ett bredare spektrum i sitt konstnärliga uttryck.


Stipendium på 50 000 kronor för nyskapande projekt tilldelas:

Nicole Edensbo - regissör, fridykare, film (uppvuxen i Linköping och Boxholm)
Motivering: För projektet LIV där hon ska verka som samordnare och regissör för ett mycket spännande filmkoncept, där hennes kärlek till vattenelementet ligger som ett grundtema. Kortfilmen ska fånga vattendjupets harmoni med utrymme att utforska, njuta och leva. Samtidigt kontrasteras detta mot inhumana perspektiv på livet. I produktionen samarbetar Nicole med ett professionellt team som består av en konstsimmerska, en undervattensfotograf och en producent.


Varje år delar Region Östergötland ut kulturstipendier. De kan sökas inom alla
konst- och kulturområden och är riktade till professionella kulturskapare. Syftet är att stötta aktörer som är verksamma i länet och även uppmuntra till att bo och verka här för att på så sätt bidra till att stärka Östergötland som kulturlän.

Text: Cecilia Ottosson

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier