Ny avhandling ger kunskap om åderförkalkning
Elin Good, ST-läkare vid kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping har skrivit en avhandling om aterosklerotiska plack (åderförkalkning). Den svarar på frågor om pålagringar av insidan av blodkärlen.
– Studier på befolkningen visar att lindriga plack och förträningar i kärlen finns hos mer än 60 procent av alla i medelåldern. Aterosklerosprocessen börjar tidigt och ökar i takt med man blir äldre. Många vet inte om att de har förändringar i kärlen.
Vad är aterosklerotiska plack?
– Det är pålagringar på insidan av blodkärlen som med tiden kan skapa förträngningar i kroppens artärer. De flesta plack märks inte av, men en del av dem brister och kan då ge upphov till exempelvis hjärtinfarkt eller stroke. Med min forskning vill jag ta reda på vad som gör att vissa plack är mer instabila.
Kan man minska risken att drabbas?
– De största riskerna kopplat till detta är högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter och rökning. Det du själv kan göra för att minska risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller andra kärlkomplikationer är leva så hälsosamt som möjligt. Undvik rökning, rör på dig, ät hälsosam kost.
Varför valde du att fördjupa dig i åderförkalkning?
– Denna sjukdom är den mest dödliga, både i Sverige och i övriga världen. Trots att den drabbar så stor del av befolkningen är det fortfarande mycket som vi inte vet om vad som ligger bakom. Förbättringar av förebyggande behandling och dagens avancerade vård av hjärtinfarkt och stroke har lett till stora vinster för folkhälsan. Mer forskning kan leda till ännu större hälsovinster, vilket jag tycker är spännande.
– Flera av mina studier är baserade på ny teknik inom kardiovaskulär bildåtergivning och magnetkamerateknik. Det är ett område som är under snabb teknisk utveckling och bidrar till ny kunskap om åderförkalkningsprocessen.
Text: kommunikationsenheten
Senast uppdaterad