region-ostergotland

Ny operationsmetod på Vrinnevisjukhuset ger snabb återhämtning

Två kvinnor står bredvid varandra. De har gröna sjukhuskläder och munskydd på sig.
Överläkare Lollo Makdessi Björkström och specialistläkare Pernilla Ekholm.

Mindre smärta, snabbare återhämtning och färre komplikationer för patienter som måste operera bort livmodern. Vrinnevisjukhuset i Norrköping är ett av de första sjukhusen i landet som använder en ny och lindrigare operationsmetod.

Den nya operationsmetoden innebär att man tar bort livmodern, och ibland även äggledare och äggstockar, med titthålskirurgi via slidan. Det blir en mer skonsam operation för patienten än med de andra metoder som används – titthålskirurgi via magen, snitt på magen eller kirurgi genom slidan.

– Det innebär mindre risk för komplikationer än om man går in via magen. Metoden ger även snabbare återhämtning och mindre smärta för patienten, förklarar Lollo Makdessi Björkström, överläkare och läkarchef på kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset.

Operationstiden förkortas och patienten kan ofta lämna sjukhuset samma dag.
Metoden – vaginal natural orifice transluminal endoscopic surgery – är relativt ny i Sverige och cirka tio läkare, på ett fåtal sjukhus, arbetar med den.

Bästa möjliga för patienten

– Vi är tidiga med metoden. Vi har jobbat med olika förbättringsarbeten tidigare och när vi hörde talas om den nya tekniken tyckte vi den lät bra och blev intresserade. Det handlar om att göra det bästa möjliga för patienten, säger Lollo Makdessi Björkström.

– Vi hade redan stor erfarenhet av andra operationsmetoder och kunde använda samma instrument. Det gjorde att vi lärde oss metoden snabbt, tillägger specialistläkaren Pernilla Ekholm.

För att få börja använda operationstekniken krävs att man gått en kurs och blivit certifierad. Vrinnevisjukhuset har samarbetat med Helsingborgs lasarett, där läkaren som tog metoden till Sverige arbetar, för att lära sig den.

– Vi introducerar fler och fler på operationsavdelningen så de ska få kunskaper i det som är nytt, säger Pernilla Ekholm.

Hittills har cirka 25 operationer gjorts på Vrinnevisjukhuset. Totalt görs ungefär 150 livmoderoperationer varje år och hälften av dem beräknas successivt kunna göras med den nya metoden.
Vanliga orsaker till att livmodern opereras bort är rikliga blödningar, muskelknutor, kraftig mensvärk eller cellförändringar.

Text: Cecilia Ottosson

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

region@regionostergotland.se

Sociala medier