region-ostergotland

Gava i Motala tog emot Etikpriset

Fyra personer med diplom och prischeck.
Enhetschefen Malin Liew och sjuksköterskan Nina Asklöf på gava vid Lasarettet i Motala tog emot Etikpriset 2022 av regionstyrelsens ordförande Marie Morell. Etikrådets Erik Fransson introducerade pristagarna på regionfullmäktiges sammanträde.

Geriatriska akutvårdsavdelningen, gava, på Lasarettet i Motala får Etikpriset 2022. Förutom diplom och ära får avdelningen 75 000 kronor.

Sjuksköterskan Nina Asklöf och enhetschefen Malin Liew tog emot Etikpriset under tisdagens sammanträde i regionfullmäktige. Avdelningen får utmärkelsen för det arbete som framför allt Nina Asklöf och undersköterskan Emelie Johansson, som inte kunde närvara vid prisutdelningen, gjort.

Ungefär var fjärde vecka arrangeras etikcafé där alla professioner och även andra delar av vården bjuds in. Där diskuteras fiktiva scenarier med fokus på etik. Utöver det har man dagliga reflektioner i omvårdnadsteamet.

– Vi kan diskutera hur dagen har varit, om det har kommit upp något, även sådan som har varit tråkigt. Här pratar vi också om månadens ord. Det är 40-50 ord som vi varierar, till exempel vad bemötande eller självbestämmande betyder för dig, säger Nina Asklöf.

Hon har arbetat på avdelningen i 2,5 år och kom tidigt med i arbetet med etikfrågorna.

– Vi kommer på nya idéer hela tiden. Det är ett gott samarbete och både Emelie och jag tycker att det här är viktigt, säger hon.

Hur känns det att få priset?

– Jättebra. Vi blev verkligen glada, både Emelie och jag. Jag måste säga att jag blev lite stolt också, säger Nina Asklöf.

Och då är ju frågan, vad gör man med 75 000 kronor?

– Jag skulle gärna se att det blev en möjlighet till utveckling för oss anställda, till exempel genom en föreläsning, en inspirationsdag om etik eller djupare reflektion runt de här frågorna. Det är ganska mycket pengar så det räcker nog till mer än en sak, säger Nina Asklöf.

Etikpriset

Region Östergötland arbetar aktivt med frågor kring etik och bemötande. För att stimulera och synliggöra detta arbete har regionen delat ut Etikpriset sedan 2017.

Etikpriset ska delas ut till en grupp i Region Östergötland verksam inom hälso- och sjukvård som medvetet arbetat för att främja gott bemötande och ett etiskt förhållningssätt.

Kandidater kan nomineras av både personer verksamma inom Region Östergötland och av allmänheten.

En grupp bestående av ordförande för etikrådet, chefsläkare, hälso- och sjukvårdsdirektör och andra representanter från Region Östergötland utser pristagare.

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier