region-ostergotland

Nya Hälsotecken med fokus på tandvård

Det nya numret av Hälsotecken landar nu i brevlådorna och har tema tänder och tandvård. Svenskarnas munhälsa är mycket bättre i dag än för några decennier sedan. Det innebär att tandvården behöver ställa om för att lägga fokus där behoven är som störst.

För 50 år sedan hade en svensk 15-åring i snitt nästan 18 lagade tandytor. 2013 var motsvarande siffra 0,9. Problem med munnen följer samma mönster som annan ohälsa och det innebär att tandvården behöver jobba mer behovsstyrt.

– Vi drar vårt strå till stacken för att utjämna skillnader som bland annat beror på socioekonomiska faktorer och utbildningsnivå. De skillnaderna gäller inte bara tandvården utan all vård, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Region Östergötland.

Fluortanten tillbaka

Ett sätt att arbeta mer behovsstyrt är genom fluoridsköljning i skolorna.

– Flourtanten håller på att göra comeback. Vi återinför det stegvis i områden där barn har en hög kariesförekomst eller hög risk för att få karies. Det kommer inte att införas överallt utan enbart där behoven är störst, säger Kerstin Gustafsson, verksamhetschef för munhälsoenheten vid Folktandvården i Östergötland.

I det nya numret ger Kerstin Gustafsson också goda råd åt den som till exempel är rädd för att gå till tandläkaren eller har problem med muntorrhet.

Men vi har förstås inte fyllt hela tidningen med tänder. Du kan till exempel läsa om förmaksflimmermottagningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, samtalsgrupper för bröstcancerpatienter och om minnesmottagningarna i Region östergötland.

Hälsotecken

Tidningen Hälsotecken ges ut av Region Östergötland till alla hushåll i länet några gånger om året. Du kan också läsa den på webben. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier