region-ostergotland

Dags att ta subventionerat TBE-vaccin

Sedan årsskiftet subventionerar Region Östergötland TBE-vaccin till alla barn och vuxna. För den som vill vara skyddad i sommar är det dags att planera in sina sprutor.

Förra året infördes kostnadsfri grundvaccination – tre sprutor – mot den fästingburna hjärninflammationen TBE för alla mellan tre och 19 år i Region Östergötland. Vid årsskiftet utökades subventionen så att de över 19 år betalar halva kostnaden, 200 kronor per dos. Upp till 49 år är det tre sprutor som gäller för grundvaccination. Den som är över 50 år eller har nedsatt immunförsvar ska ta fyra doser inledningsvis.

TBE-viruset finns framför allt i södra och mellersta Sverige och är spritt i hela Östergötland.

– Alla behöver skydd mot TBE, särskilt de som vistas mycket i skog och mark, men man ska ha klart för sig att man kan få fästingar överallt, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnade i Region Östergötland.

Under sommaren och hösten är risken störst att drabbas av TBE. Eftersom doserna ska tas med ett visst intervall, minst en månad mellan första och andra dosen och minst fem månader mellan spruta två och tre är det klokt att börja förbereda sin vaccinering inför årets högsäsong nu.

– Det är väldigt bra att planera så att man har ett skydd i sommar. Redan från andra dosen har man ett bra skydd, säger Kerstin Jonsson.

Kostnaden för påfyllnadsdoser av TBE-vaccin är som tidigare 400 kronor oavsett ålder. Den första ska tas efter tre år och därefter rekommenderas påfyllnadsdoser var femte år.

Text: David Moberg


TBE

Tick Borne Encephalitis, TBE, är en virussjukdom som sprids av fästingar. Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk. Först är det vanligt att få symtom som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.

De första symtomen varar upp till en vecka, sedan blir de flesta friska. Hos ungefär en tredjedel sprids viruset till hjärnan eller hjärnhinnorna och orsakar en inflammation. Symtomen – hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter – kommer någon vecka efter att de tidigare symtomen har försvunnit. Omkring var tionde person som smittas får olika symtom på förlamning.

Barn under sju år som smittas av TBE blir oftast lindrigt sjuka, men ett fåtal får allvarligare symtom.

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier