region-ostergotland

Uppmanar fler att vaccinera sig

Spridningen av luftvägsinfektioner som covid-19 och säsongsinfluensa ökar nu kraftigt, samtidigt som årets största helger står för dörren. "Alla som kan, vill fira jul med sina nära och kära och då är det väldigt bra att vara vaccinerad", säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

Jul och nyår är snart här och därmed väntar större sammankomster med familj och vänner för många av oss, men fler skulle behöva vaccinera sig mot säsongsinfluensan och covid-19 innan vi samlas för att fira tillsammans.

I Östergötland har viljan att vaccinera sig ökat i takt med smittspridningen. Bland de som är 65 år och äldre eller tillhör en riskgrupp är det 72 procent som har tagit en femte dos vaccin mot covid-19. När det gäller influensavaccin tog 67 procent av de över 65 år och de i riskgrupp sprutan i fjol. I år är siffran nu uppe i 61 procent, och än finns tid att vaccinera sig.

– Drygt hälften är ingen hög andel och vi har ändå satsat på att komma högre i år än förra året. Influensan kan vara lika farlig som covid-19 för den som är äldre. Man kan bli sjuk fast man är vaccinerad, men då blir sjukdomsförloppet oftast mycket lindrigare, säger regionens vaccinationssamordnare Kerstin Jonsson.

Att inte fler har valt att vaccinera sig samtidigt som smittspridningen ökar har fått Folkhälsomyndigheten att skärpa tonen. Den som har feber eller symptom på luftvägsinfektion ska stanna hemma och undvika nära kontakt med andra. För den som är ovaccinerad eller behöver påfyllnadsdos är det hög tid eftersom det tar kan ta en-två veckor innan vaccinet ger skydd.

– Vi samvaccinerar influensa och covid-19-vaccin. Vi kan alltså ge båda vaccinen samtidigt, en spruta i varje arm. Det finns möjlighet både att boka tider och drop in hela tiden på Mässhallen i Norrköping, Saab arena i Linköping och i Motala. Det går även att vaccinera sig på vissa vårdcentraler inom primärvården, tipsar Kerstin Jonsson.

Aktuella tider finns på 1177.se Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier