region-ostergotland

Vaccin till unga kvinnor ska utrota cancerform

Under 2021 fick 26 kvinnor i Östergötland diagnosen livmoderhalscancer. Sjukdomen skördar omkring 150 liv i Sverige varje år, men nu ska den bort med hjälp av vaccinering och provtagning. "Det känns fantastiskt att få vara med och försöka utrota en cancerform", säger överläkaren Caroline Lilliecreutz.

Humant papillomvirus, HPV, är ett mycket vanligt virus som drabbar majoriteten av alla sexuellt aktiva, och särskilt unga vuxna. Några varianter av HPV-virus kan orsaka cancer, varav livmoderhalscancer är den vanligaste. Samtidigt finns ett effektivt vaccin mot HPV-virus. I hela landet genomförs nu därför en studie där unga kvinnor erbjuds kostnadsfri vaccination och HPV-provtagning med målet att skynda på utrotningen av sjukdomen.

Sedan 2010 ingår HPV-vaccin i skolans vaccinationsprogram och sedan 2020 får även pojkar sprutan. Erbjudandet riktar sig till kvinnor födda mellan 1994 och 1998 som är den yngsta gruppen som inte har vaccinerats i skolan. I Östergötland handlar det om 15 000 personer. Erbjudandet gäller även den som tidigare har vaccinerats. Det nyaste vaccinet ger ett bredare skydd än äldre versioner.

– Det här sker på någon av våra tre vaccinationscentraler i Motala, Linköping och Norrköping. Samtidigt tas ett självprov för att se om man har HPV, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

Efter tre år görs proceduren om.

Läker oftast ut

Den som lämnar ett positivt prov vid vaccineringen kommer att kallas igen.

– Infektionen läker ut av sig själv hos 90 procent. Om den inte gör det måste man kontrollera om man har en cellförändring. En kronisk infektion kan ge ett förstadium till cancer och det kan behandlas. Det är väldigt ovanligt att de här unga tjejerna har cancer. Det tar 10-15 år att utveckla livmoderhalscancer efter att man har fått en kronisk HPV-infektion, säger Caroline Lilliecreutz, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Studien startar nu med ett erbjudande om deltagande till de två äldsta årskullarna i gruppen och därefter rullar projektet vidare efter ålder. Deltagarna bokar tid via 1177.se, e-legitimation behövs inte.

– Vid bokningen får man svara på en del frågor. Man får inte göra det här under pågående sjukdom som feber eller infektion och inte heller vid graviditet. Däremot går det bra att vaccinera sig om man ammar, säger Kerstin Jonsson.

Både hon och Caroline Lilliecreutz poängterar vikten av att fortsätta ta sina prover även efter vaccinationen.

– Vaccinet skyddar väldigt bra, men det är inte 100-procentigt, säger Caroline Lilliecreutz.

Region Östergötland avsätter 20,5 miljoner kronor till insatsen som ska pågå fram till 2026.

Text: David Moberg

Livmoderhalscancer

Cancer i livmoderhalsen innebär att det har bildats en cancertumör i den nedre delen av livmodern. Orsaken är ofta HPV-virus. De flesta som får livmoderhalscancer är mellan 30 och 40 år eller över 70 år. Vilken behandling som är bäst beror bland annat på hur stor cancertumören är och om cancern har spridit sig. De flesta blir av med sjukdomen efter behandling.

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier