region-ostergotland

Studenter får och ger stöd i vården

En kille sitter bredvid en sjukhussäng som en kvinna ligger i. Han läser en dagstidning för kvinnan.

De får praktiska kunskaper och stöd i sina studier medan vården får extra händer i omvårdnadsarbetet. Region Östergötland har anställt sjuksköterskestudenter som vårdbiträden i väntan på nästa tentamen.

– Det här är en bra möjlighet att få erfarenhet av hur det är att arbeta på sjukhus. Det är kul och lärorikt och vi har fått ett väldigt bra bemötande, säger Wilmer Brodén.

Han är en av ett antal studenter på sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet som underkändes vid den senaste spärrtentamen. De som inte klarar en sådan efter att ha skrivit om den tre gånger får inte fortsätta studera, utan måste vänta till nästa provtillfälle. I det här fallet är det i januari. Nu arbetar Wilmer och sex av de andra studenterna i stället som vårdbiträden på olika avdelningar inom medicinska och geriatriska akutkliniken och njurmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).

– Regionen måste säkra morgondagens kompetensförsörjning och vi vill stödja studenterna så de får omvandla sina teoretiska kunskaper i praktiken. Det är sjuksköterskebrist och vi vill att de ska vilja jobba hos oss i framtiden säger Cathrin Eklund Lövstedt, enhetschef för timenheten vid Resurs och kompetens.

Det är en intern bemanningsorganisation för korttidsbemanning inom vården där studenterna nu är anställda fram till jul.

– Regionen får extra händer i vården samtidigt som studenterna får arbetslivserfarenhet och en känsla för hur det är att jobba i vården, säger Cathrin Eklund Lövstedt.

 

En tjej och en kille står bredvid varandra och ler. De har vårdkläder på sig och bakom dem står en sjukhussäng.
Sjuksköterskestudenterna Tilde Levinson och Wilmer Brodén

Fått mer förståelse

Studenten Tilde Levinson tycker också att de första veckorna som vårdbiträde har varit både roliga och lärorika.

– Det vi har läst om teoretiskt har blivit mer konkret och jag har fått mer förståelse, säger hon.

För att stötta studenterna inför fortsatta studier och underlätta att de godkänns vid nästa tenta, ingår även två timmars daglig studietid i anställningen. Studierna sker i grupp på sjukhuset.

– Vi är tacksamma för att vi får studietid avsatt. Det är jättebra att plugga tillsammans så vi kan bolla frågor och även få hjälp av personalen om vi undrar något, säger Tilde Levinson.

Studenterna har läst två terminer, efter tre får de arbeta som undersköterskor.

– När de klarat tentamen hoppas vi att de vill komma tillbaka och jobba som undersköterskor nästa sommar och som sjuksköterskor i framtiden, säger Cathrin Eklund Lövstedt.

Text: Cecilia Ottosson

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier