region-ostergotland

Ny forskningsstudie om täta bröst

Kvinnor med tät bröstvävnad löper fem gånger större risk att få bröstcancer. I en färsk studie har Charlotta Dabrosin, professor och överläkare vid onkologiska kliniken på US, undersökt täta bröst och hittat intressanta fynd. När Cancerfonden nyligen lanserade årets Rosa bandet-kampanj var Charlotta Dabrosin på plats för att berätta om sin forskning.

- Vår senaste studie visade att täta bröst innehåller mer proteiner som påverkar inflammation och kärlnybildning än icke-täta och att det i sin tur kan påverka blodflödet i bröstet, berättar Charlotta Dabrosin. Den kunskapen kan ha stor betydelse för utvecklingen av förebyggande behandling mot bröstcancer.

Täta bröst en riskfaktor

Charlotta Dabrosin har forskat på bröstcancer i många år, och har framför allt riktat in sig på riskfaktorer för bröstcancer. Inledningsvis handlade forskningen om hur hormoner påverkar risken att få cancer och även hur mycket cancern växer. Nu är inriktningen främst täta bröst, en annan riskfaktor för bröstcancer. De kvinnor som har en tät bröstvävnad har fem gånger så hög risk att få bröstcancer jämfört med kvinnor med icke täta bröst.

- Vi har konstaterat i våra studier att det är en enorm biologisk skillnad på täta och icke-täta bröst, säger Charlotta Dabrosin. Min hypotes är att det handlar om så stora skillnader att det på något sätt kan förklara risken för bröstcancer, men det är inte bevisat än.

Studie med acetylslicylsyra

I den senaste studien som nyligen publicerades i British Journal of Cancer, har Charlotta Dabrosin, i samarbete med Peter Lundberg vid CMIV, undersökt friska kvinnor med täta bröst med MR. I studien har också proteiner samlats upp direkt i bröstvävnaden med så kallad mikrodialys. Studien visade att det fanns mer inflammatoriska proteiner i täta bröst, som i sin tur var kopplade till olika fysiologiska faktorer. Just nu undersöker Charlotta Dabrosin och hennes forskargrupp om små doser acetylsalicylsyra kan minska inflammationen lokalt i bröstet.

- Vi har inte presenterat resultaten än, men vi ser att acetylsalicylsyra möjligen kan påverka inflammation i täta bröst, säger hon. Däremot vet jag inte om och hur det kan påverka risken för bröstcancer. Det behöver vi gräva djupare i.

Uppmärksammas i kampanj

Just nu pågår Cancerfondens Rosa bandet-kampanj och Charlotta Dabrosins forskning har uppmärksammats under kampanjen.

- Årets kampanj handlar om prevention, berättar hon, så jag blev inbjuden att vara med och berätta om min forskning när de lanserade kampanjen vid ett event för journalister och influencers. Rosa bandet är en viktig kampanj som sätter fokus på cancerforskningen, och det blev väldigt spännande diskussioner med mycket frågor.

Text: kommunikationsenheten

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

region@regionostergotland.se

Sociala medier