region-ostergotland

Skandinaviskt pris till professor på Anopiva

Professor Michelle Chew har tilldelats Acta-stiftelsens pris av Skandinaviska föreningen för anestesi och intensivvård. ”Jag tänker att priset är ett kvitto på att vi har bra perioperativ vård och intensivvård, och god forskning kring det i Sverige”, säger hon.

Michelle Chew, som är överläkare och professor i anestesi och intensivvård, tilldelades priset vid den stora konferens som föreningen anordnade i Oslo tidigare i somras. I prismotiveringen står bland annat: "Hennes arbete har gett betydande bidrag till den perioperativa vården med särskilt fokus på hemodynamik och hjärtskada. (...) Professor Chew är ett föredöme för skandinaviska anestesiologer, och priset är ett erkännande av hennes ledande roll inom skandinavisk anestesi och intensivvård."

– Det var en stor ära så klart, men samtidigt blev jag lite förvånad – varför just jag? När jag ser de namnkunniga personer som fått priset tidigare så känns det märkligt att jag skulle ingå i den skaran. Jag tänker att priset är ett kvitto på att vi har bra perioperativ vård och intensivvård, och god forskning kring det i Sverige, säger Michelle Chew.

Donerades direkt

Förutom äran så består utmärkelsen av en summa på ungefär 50 000 kronor. Michelle Chew är lite osäker eftersom pengarna var i dansk valuta. De har inte heller passerat henne utan hon donerade dem direkt till Anopiva, kliniken för anestesi, operation och intensivvård på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Jag tyckte inte att jag skulle använda pengarna. Forskning bygger på samarbete, både nationellt och internationellt, och jag hoppas att de kan bidra till att föra det arbetet framåt. Att jag tilldelas priset hoppas jag kan vara ett incitament för yngre kollegor att satsa på forskning, säger hon.

Flera aktuella projekt

Michelle Chew delar sin tid mellan Anopiva, där hon arbetar kliniskt, och medicinska fakulteten på Linköpings universitet. Två större projekt är just nu aktuella i hennes forskning. Det ena handlar om hjärtskada hos patienter som genomgår ett större kirurgiskt ingrepp. Det andra forskningsprojektet rör sepsis, alltså blodförgiftning och hur den påverkar hjärtfunktionen.

– Hjärtskada i samband med kirurgi är en diagnos med ökad dödlighet, och något som kan drabba även en till synes frisk ung människa. Vi undersöker även vad som händer i kroppen hos någon som drabbas av multiorgansvikt i samband med sepsis, säger Michelle Chew.

Text: kommunikationsenheten

Bakgrund

Acta-stiftelsen (Acta Foundation) är en del av Skandinaviska föreningen för anestesi och intensivvård SSAI (The Scandinavian Society of Anaesthesiology and Intensive Care Medicine).

Stiftelsen vill främja den vetenskapliga utvecklingen av anestesi i Skandinavien, och stöttar bland annat samarbeten mellan de skandinaviska länderna.

SSAI Länk till annan webbplats.

Acta Foundation Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

region@regionostergotland.se

Sociala medier