region-ostergotland

Nya Hälsotecken - när det är akut

Vid stroke, hjärtstopp och plötslig andnöd är det bråttom till vården. I det nya numret av Hälsotecken kan du läsa om ambulansen och akutmottagningen och när man ska ringa 112.

När någon ringer 112 om en allvarlig sjukdom eller skada bedömer SOS Alarm om en ambulans ska skickas ut. Om det är ett prio ett- larm sätter ambulansteamet på blåljus och sirener.

– Ju sämre patienten är desto mindre information brukar det finnas. Personerna på plats är fullt upptagna med att ge första hjälpen, säger ambulanssjuksköterskan David Bönner.

På akuten får de sjukaste vård först. De flesta kommer till akutmottagningen på annat sätt än med ambulans.

– Att snabbt ställa om arbetsuppgifter och tempo är något som vi alla kan på akuten, säger Thomas Karlsson, läkare på Vrinnevisjukhusets akutmottagning.

Ibland upptäcks allvarlig sjukdom på jourcentralen eller vårdcentralen. Efter ett EKG och prover på vårdcentralen flyttades Björn Spjut snabbt över till hjärtavdelningen på Lasarettet i Motala. Han fick sedan göra en bypass-operation. Han intervjuas i tidningen.

Du kan också läsa om symtom på hjärtinfarkt och stroke, och när det är dags att reagera och söka vård. De flesta hälsotillstånd är inte akuta och hjälpen finns på vårdcentralen eller jourcentralen. Man kan alltid ringa 1177 för bedömning och råd vart man ska söka sig.

Textansvarig; kommunikationsenheten

Tidningen Hälsotecken ges ut av Region Östergötland till alla hushållen i länet tre gånger om året. Du kan också läsa Hälsotecken på webben Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

region@regionostergotland.se

Sociala medier