region-ostergotland

Årets konsthantverkare och landsbygdsstipendiat utsedda

Region Östergötland instiftar ett nytt stipendium till årets konsthantverkare i Östergötland. Denna första gång tilldelas Jack Jakobsson vid Ledbergs krukmakeri priset på 15 000 kronor, som delas ut under Östgötadagarna i september. Regionen har också utsett årets landsbygdsstipendiat, som denna gång blir Arkösunds Intresseförening.

Region Östergötland har under en följd av år utsett årets konsthantverk inför Östgötadagarna i september. I nära samråd med Hemslöjden har regionen utrett möjligheterna att utveckla priset. Nu har regionutvecklingsnämnden beslutat att det ersätts med ett stipendium om 15 000 kronor till en yrkesverksam konsthantverkare, slöjdare eller formgivare, som belönas för hela sitt konstnärskap och inte enbart till en produkt som tidigare år. Konsthantverkaren ska bedriva sin verksamhet på den östgötska landsbygden.

Glad över utveckling

Först ut att tilldelas stipendiet är Jack Jakobsson, som driver Ledbergs krukmakeri utanför Linköping. Jack Jakobsson tillverkar bruksföremål med lång erfarenhet i en klassisk lergodstradition. Inspirationskällan är det dukade bordet med god mat, form och gestaltning.

– Jag vill börja med att gratulera Jack Jakobsson till att vara först ut med att få motta Region Östergötlands stipendium som Årets konsthantverkare. Jag är glad över att vi har utvecklat uppdraget till något bredare och mera intressant eftersom vi får fram en konsthantverkares hela konstnärskap, inte bara ett enstaka föremål som tidigare, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Pristagaren får möjlighet att ställa ut i ett av Hemslöjdens skyltfönster i Linköping under september månad. Utställningen startar första helgen i september som även sammanfaller med Hemslöjdens dag.

Livaktig intresseförening

Även årets landsbygdsstipendiat tilldelas 15 000 kronor. Det är trafik- och samhällsplaneringsnämnden som utser denna stipendiat och i år blir det Arkösunds Intresseförening som enligt motiveringen "på ett aktivt sätt främjat besöksnäring och turism så att det gynnar både fast boende och besökare i Arkösund med omnejd." De senaste tre åren har föreningen ökat medlemsantalet från 240 till 600 och genomfört flera utvecklingsinsatser, däribland upprustning av de populära Badholmarna.

– Arkösund är en ort som genomgår en kraftig utveckling. Den insats som Arkösunds Intresseförening har bidragit med är beundransvärd. Att föreningen har ökat sitt medlemsantal så mycket visar på det intresse som finns bland de boende att också vara en del av ortens utveckling. Det är värt att uppmärksamma, säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

Stipendierna delas ut i samband med Östgötadagarna i september. Inför dessa utses också årets östgötska bakverk. I år är det en "Prasselkaka" med citron och maräng från Rodga säteri som tar hem priset.

Text: kommunikationsenheten

Senast uppdaterad

Region Östegötlands logotyp

Region Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

region@regionostergotland.se

Sociala medier