Region Östergötland

Internationell nycirkusfestival

Östergötlands Internationella Cirkusfestival/East Sweden Circus Festival arrangerades för första gången 23-27 augusti 2017 och sedan igen 2018. Festivalen i Finspång, Cirkusslottet, var en festival för hela familjen, med världsartister från flera länder.

I och med festivalen skapades en viktig hörnsten i Sverige; en årligt återkommande internationell cirkusfestival som garanterar ett nyskapande konstnärligt inflöde, som inspirerar, provocerar och stimulerar en växande, nyfiken publik samt genom sin långsiktighet påverkar konstformens utveckling såväl regionalt som nationellt.

Genom den breda förankringen och engagemanget från Region Östergötland, Östgötateatern och Finspångs kommun utvecklas nu ett cirkusnav utanför Stockholmsregionen som skapar och stimulerar utvecklingen av konstformen samt skapar arbetstillfällen för artister, kreatörer och tekniker med flera.

Eftersom cirkuskonsten är en internationell och innovativ konstform som i mycket drivs framåt av unga människor erbjöd Finspångs kommun konstnärlig residensverksamhet där möten kunde ske mellan artister och civilsamhället via skolor, äldreboenden, i integrationssyfte och med olika publika sceniska uppspel som en del av konstnärliga processer. Dessa residens utmynnade i "Try out"-föreställningar/redovisningar under festivalen.

East Sweden Circus Festival vill stödja den unga, kommande generationen och låta uruppföranden på festivalen kunna bli en språngbräda ut i världen och skapa en framåtrörelse för konstformen.

Festivalen kommer att återkomma den 15-17 augusti 2019, den här gången i Linköping.

Kontaktperson

Bild på Maria Brusman

Maria Brusman

Kulturstrateg, scenkonst

010-103 65 12

e-post

Andra webbplatser