Region Östergötland

Musik

Instrument och en ljussatt rökig scen
Många sysslar med musik i Östergötland. Det är allt från musiker, musikproducenter och upphovsmän till musikarrangörer och stora orkestrar.

Östgötamusiken arbetar med musik i hela regionen på uppdrag av bland andra Region Östergötland. Östgötamusiken arbetar mot alla målgrupper för att främja ett musikliv inom olika traditioner och genrer. Norrköpings Symfoniorkester har sitt säte i Louis De Geerhallen i Norrköping och erbjuder konserter med traditionell klassisk musik, populärmusik och nutida repertoar för alla regionens invånare. Vadstena-Akademien är ett nationellt och internationellt utvecklingscentrum för unga sångare, musiker och andra verksamma inom operakonsten. Den publika verksamheten äger främst rum på sommaren i Vadstena.

Det fria musiklivet i Östergötland består av frilansande professionella musiker, musikproducenter, upphovsmän och orkestrar som arbetar både regionalt och nationellt. Frilansande musiker har ofta tillfälliga uppdrag hos scenkonstinstitutionerna men driver även egna orkestrar, projekt och konstellationer. Olika körer, band och orkestrar på amatörnivå är verksamma både lokalt och regionalt. Region Östergötland arbetar för att skapa en plattform för dessa musikskapare i länet där det ska vara möjligt till kompetensutveckling, nätverkande och att nå ut med sin musik.

Musikcentrum Öst har haft i uppdrag av Region Östergötland att göra en kartläggning av och en analys kring musiklivet i Östergötland. Uppdraget har resulterat i en rapport som visar både på stora möjligheter men också utmaningar för musiklivet i Östergötland. Se rapporten "Musiksamling – rapport 2.0" här bredvid.