Region Östergötland

Möten i dansen

Möten i Dansen är ett 3-årigt projekt med stöd av Statens Kulturråd. Projektet syftar till att fördjupa och befästa dansens position ytterligare genom mötet mellan professionellt konstnärskap, lokalt arrangörskap samt en unik plats och dess invånare.

Moving Vadstena

I augusti 2019 startade det första residenset inom Möten i Dansen i Vadstena. Utvald danskonstnär Nathalie Ruiz har Vadstena som sin arbetsplats i perioder för att fördjupa sin konstnärliga praktik, möta publik, stadens invånare och arrangörer för att skapa ett samarbete med dem.

Nathalies motto är: "Dans är för alla! Dansen har ingen ålder! Kulturen är livets lungor och ett starkt kort för ett blommande och attraktivt samhälle. Den bygger broar mellan människor, förstärker gemenskapen och känslan av tillhörighet."
Nathalie Ruiz har givit projektet namnet Moving Vadstena och har under hösten 2019 hållit workshops och föreläsningar vid flera olika tillfällen och för olika målgrupper i Vadstena. Arbetet fortsätter våren 2020 och avslutas med en dansperformance "Saraband" på internationella dansens dag 29 april på Sancta Birgita Klostermuseum i Vadstena. Arbetet var tänkt att fortsätta under våren 2020 och avslutas med en dansperformance "Saraband" på internationella dansens dag den 29 april men har nu flyttats till våren 2021.

M Art Lab

Andra residenset inom Möten i Dansen startar i januari 2020 i Motala. Utvalt koreografiskt team är M Art Lab som består av Jaakko Kulmala, Isabell Gisslegård, Malin Stenholm och Åse Wallberg.

Här kan du se M Art Labs möten i Motala inom projektet

 

Jazzdanskollektivet M Art Lab har sin bas i den komplexa, exakta, mekaniska, poetiska och intrikata Mattoxtekniken. Gruppen har därmed en unik ingång i Danssverige idag genom att de arbetar konstnärligt med just jazzdans som ett självständigt sceniskt uttryck. De har också stor vana vid, och lust till, att arbeta platsspecifikt och laborerande och att inspireras av möten med samarbetspartners och med publik.

M Art Lab säger själva att: "Vi behöver människor, deras berättelser och kunskap för att kunna genomföra projektet. Vi är alla även pedagoger och har stor vana vid att arbeta med och samarbeta med människor vilket borgar för att våra möten i dansen blir goda möten".

M Art Lab kommer att jobba i perioder i Motala under hela året och erbjuda Motalaborna att delta i residenset i workshops och i en egen dansgrupp. M Art Lab kommer att erbjuda många publika aktiviteter både inomhus och utomhus. M Art Lab har även ett samarbete med en glasblåsare och kommer att etablera samarbete med en verkstadsindustri i Motala under året.

Like Dance Klockaretorpet

Det tredje och sista residenset inom Möten i Dansen startade upp i Klockaretorpet, Norrköping i februari 2020. Det här residenset innebär dessutom ett fördjupat samarbete med Riksteatern som också går in med ekonomiska medel. I Klockaretorpet är Cyntia Botello utvald konstnärlig ledare och hon har givit projektet namnet Like Dance – Klockaretorpet. Cyntia är en mångsidig konstnär, född och uppvuxen i Mexiko. Hon bor i Sverige sedan 1998 och har precis avslutat en masterutbildning i dansdidaktik på Stockholms konstnärliga högskola. De senaste åren har Cyntia specialiserat sig inom dansfilm och hennes filmer har deltagit i festivaler över hela världen. Arbetet i Klockaretorpet har en tydlig community art-karaktär.

Cyntia förklarar: Jag vill inte lägga på någon mina idéer utan ingå i sammanhang som redan finns och utifrån dem och mötet med invånarna skapas och formas nya idéer. Det kan vara aktiviteter, evenemang och happenings på olika platser i Klockaretorpet som genererar nyfikenhet och lust hos invånarna att delta i den konstnärliga processen.

Cyntia kommer att arbeta regelbundet i Klockaretorpet under hela året 2020. Hon har ett nära samarbete med bland annat Kunskapens hus – Hyresbostäder och olika kommunala verksamheter för att knyta kontakter och skapa aktiviteter.

Digital konferens ”Att mötas i dansen” - 31 augusti 2021 kl.13.00-16.00

Om att ha och delta i dansresidens och samtidigt stärka och bygga långsiktiga dansstrukturer

Projektägarna Dans i Öst/Region Östergötland och Riksteatern Östergötland bjuder in till denna konferens där vi vill...
• Presentera residensen och de samarbeten som pågår/pågått.
• Inspirera till liknande verksamhet.
• Lyfta fram exempel från projektet Möten i Dansen och från några nationella utblickar.

Läs mer i inbjudan som du hittar till höger under Dokument. I inbjudan hittar du även anmälningslänken, anmälan ska vara inne senast 20 augusti 2021.

 

Foto: Marcus Tari

Samarbetsparters i Vadstena är Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Vadstena kommun och Vadstena teaterförening – en del av Riksteatern.

Samarbetsparters i Motala är Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Motala kommun Motala teaterförening – en del av Riksteatern samt K-ringen.

Samarbetsparters i Klockaretorpet/Norrköping är Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Riksteatern, Riksteatern Norrköping, Norrköpings kommun, Hyresbostäder, Klockaretorpet i Samverkan.

Kontakt

Bild på Anna Ljung

Anna Ljung

Dansutvecklare - Dans i Öst

010-103 65 15

e-post

Bild på Jessica Rezko

Jessica Rezko

Projektledare för Möten i Dansen och Skapa Dans

0736-22 12 83

e-post