Region Östergötland

Residens

Ett dansresidens erbjuder dansaren/ koreografen/ kompaniet ett fördjupat arbete av sin konstnärliga process eller produktion.

Residenset ska ge tid till fördjupning och utveckling samt reflektion och undersökande av det egna konstnärliga uttrycket eller produktionen. I ett residens kan dansaren/koreografen/kompaniet möta sin publik och skapa ett samarbete med dem för att skapa nya intryck och interaktion tillsammans. Ett residens kan leda till en färdig föreställning som visas i samband eller i närtid till residensperioden.

Möten i Dansen

är ett 3-årigt projekt med stöd av Statens Kulturråd. Projektet syftar till att fördjupa och befästa dansens position ytterligare genom mötet mellan professionellt konstnärskap, lokalt arrangörskap samt en unik plats och dess invånare.
I augusti 2019 startade det första residenset inom Möten i Dansen i Vadstena. Utvald danskonstnär Nathalie Ruiz har Vadstena som sin arbetsplats i perioder för att fördjupa sin konstnärliga praktik, möta publik, stadens invånare och arrangörer för att skapa ett samarbete med dem.

Nathalies motto är:
"Dans är för alla! Dansen har ingen ålder! Kulturen är livets lungor och ett starkt kort för ett blommande och attraktivt samhälle. Den bygger broar mellan människor, förstärker gemenskapen och känslan av tillhörighet."

Nathalie Ruiz har givit projektet namnet Moving Vadstena och har under hösten 2019 hållit workshops och föreläsningar vid flera olika tillfällen och för olika målgrupper i Vadstena. Arbetet fortsätter våren 2020 och avslutas med en dansperformance "Saraband" på internationella dansens dag 29 april på Sancta Birgita Klostermuseum i Vadstena.

Andra residenset inom Möten i Dansen startar i januari 2020 i Motala. Utvalt koreografiskt team är M Art Lab som består av Jaakko Kulmala, Isabell Gisslegård, Malin Stenholm och Åse Wallberg.
Jazzdanskollektivet M Art Lab har sin bas i den komplexa, exakta, mekaniska, poetiska och intrikata Mattoxtekniken. Gruppen har därmed en unik ingång i Danssverige idag genom att de arbetar konstnärligt med just jazzdans som ett självständigt sceniskt uttryck. De har också stor vana vid, och lust till, att arbeta platsspecifikt och laborerande och att inspireras av möten med samarbetspartners och med publik.

M Art Lab säger själva att:
"Vi behöver människor, deras berättelser och kunskap för att kunna genomföra projektet. Vi är alla även pedagoger och har stor vana vid att arbeta med och samarbeta med människor vilket borgar för att våra möten i dansen blir goda möten".
Åse Wallberg, M Art Lab

M Art Lab kommer att jobba i perioder i Motala under hela året och erbjuda Motalaborna att delta i residenset i workshops och i en egen dansgrupp. M Art Lab kommer att erbjuda många publika aktiviteter både inomhus och utomhus. M Art Lab har även ett samarbete med en glasblåsare och kommer att etablera samarbete med en verkstadsindustri i Motala under året.

 

Fotograf: Marcus Tari

Samarbetsparters i Vadstena är Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Vadstena kommun och Vadstena teaterförening – en del av Riksteatern.
 
Samarbetsparters i Motala är Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Motala kommun Motala teaterförening – en del av Riksteatern samt K-ringen.

Kontakt

Bild på Anna Ljung

Anna Ljung

Dansutvecklare - Dans i Öst

010-103 65 15

e-post

Bild på Jessica Rezko

Jessica Rezko

Projektledare/samordnare för Möten i Dansen

0736-22 12 83

e-post