Region Östergötland

Proffsklasser i dans


Proffsklasser i dans anordnas ett antal gånger per termin och riktar sig till professionella dansare, koreografer och danspedagoger i Östergötland.

För att delta i klassen ska du ha en avslutad eftergymnasial heltidsutbildning. Du ska klara av en avancerad dansklass på eget ansvar.

Är du intresserad att delta anmäler du dig till dansutvecklare Anna Ljung på e-post anna.ljung@regionostergotland.se

I samband med att det samiska danskompaniet Dansrajden har residens i Linköping ges tre proffsklasser i Dansens Hus.

Onsdag 12 juni kl. 10.00 - 11.30 modern klass med Liv Aira

Välkommen på en mycket dynamisk och fysisk Contemporary dansklass med inslag av releaseteknik. Klassen kommer inledas med mjukgörande rörelser och stretch för att sedan höja tempot och fysiken genom ”across the floor” övningar/teknik nära golvet. Klassen avslutas med repertoar baserad på Livs research om jojk och dans från hennes master-arbete i koreografi. Liv Aira är samisk dansare och koreograf uppvuxen i Jokkmokk. Utbildad i dans i Linköping, Sverige och Barcelona, Spanien. I Livs konst och koreografi reflekterar och inspireras hon av sitt samiska ursprung, med mål att sprida kunskap om den samiska kulturen. Liv är dansare i kompaniet Dansrajden men även det östgötska i Danskollektivet Ronny samt i hennes egna kompani  Invisible People Contemporary Dance Company  där de just nu jobbar med den samiska jojk och dansproduktionen ”Ájttega”.

Lördag 15 juni kl. 10.00 - 11.30 modern klass med Marit Shirin Carolasdotter

Med inspiration av den Japanska Kampsporten Aikido och Flying Low, utforskar vi olika dynamiker i våra rörelser; såsom skarphet och fallteknik med vårt "hara" (center) som utgångspunkt. Klassen är riktad till professionella dansare som är nyfikna på hur kampsport och passionen för dans kan hitta ett sätt att samexistera, tillsammans med det personliga uttrycket. Marit-Shirin Carolasdotter arbetar som professionell dansare, researcher och aktivist med Samiska rötter i Hotagen, Jämtland och Kurdistan i Irak. Hennes ambition är att använda dansen som en metod för avkolonisering genom att kämpa mot förtrycket av Samer och Ainu befolkningen. Marit är utbildad på Island och Stockholm samt jobbat i Belgien och Japan. Under 2019 och framåt jobbar Marit-Shirin som dansare i kompaniet Dansrajden. 

Onsdag 19 juni kl. 10.00 - 11.30  Impro  klass med Marika Renhuvud

Marikas workshop riktar in sig på improvisation genom tydliga riktlinjer. Vi kommer att utforska kroppens olika rörelsemönster och skapa eget material utifrån uppgifter och utmaningar. Workshopen hjälper dig att hitta ditt eget sätt att röra dig på samtidigt som du får verktyg till att kunna skapa material själv. Marika Renhuvud kommer från Idre sameby, Sveriges sydligaste sameby och är 24 år. Hon är moderndansare i grunden men utforskar gärna andra stilar. Sedan 2018 har hon sitt eget företag inom renskötsel och estetisk verksamhet och arbetar främst som koreograf. Marika är en av fyra dansare i kompaniet Dansrajden.

Kontakt

Bild på Anna Ljung

Anna Ljung

Dansutvecklare - Dans i Öst

010-103 65 15

e-post