Region Östergötland

Residens

Ett dansresidens erbjuder dansaren/ koreografen/ kompaniet ett fördjupat arbete av sin konstnärliga process eller produktion.

Residenset ska ge tid till fördjupning och utveckling samt reflektion och undersökande av det egna konstnärliga uttrycket eller produktionen. I ett residens kan dansaren/koreografen/kompaniet möta sin publik och skapa ett samarbete med dem för att skapa nya intryck och interaktion tillsammans. Ett residens kan leda till en färdig föreställning som visas i samband eller i närtid till residensperioden.

Nu utlyses två dansresidens!

Dansresidens inom projektet Möten i dansen – Vadstena

Möten i Dansen vill stärka kommuner och lokala arrangörer som sedan tidigare fokuserar på dans, för att skapa en långsiktighet för dansen så att det blir en helhet mellan produktion, distribution och arrangörskap. Residenset påbörjas under 2019 med möjlighet till förlängning.

Residenstagaren har, i perioder, Vadstena som sin arbetsplats och därmed tillgång till lokaler att vara verksam i, platser för möten med publik och invånare samt regional projektledning/samordning.

Residenstagaren förväntas arbeta med deltagare, publik och invånare t.ex. genom kunskaps-/erfarenhetsutbyte, referensgrupper, workshops, öppna repetitioner, work-in-progress och ett slutresultat. Den lokala arrangören blir samarbetspart och medverkar i de öppna och publika sammanhangen av den konstnärliga processen.
Residenset drivs i samarbete med Vadstena kommun, Vadstena teaterförening – en del av Riksteatern, Dans i Öst/Region Östergötland och Riksteatern Östergötland. Möten i Dansen har stöd från Statens Kulturråd.

Läs mer om residenset, förutsättningar, kriterier och hur du ansöker i dokumentet som du hittar till höger.
Vi vill ha din ansökan senast 31 mars 2019.

Sommarresidens i DANS – Linköping

10-25 juni erbjuds residens i Dansens hus i Linköping.
I residenset ingår boende och ett stöd på 6500 kr/person för max 5 personer.
I residenset ingår det att erbjuda en öppen work in progress för allmänheten samt öppna klasser för professionella dansaktörer.
Sommarresidens i Dans 2019 är ett samarbete mellan Region Östergötland/Dans i Öst, Linköpings kommun och ung scen/öst
Läs mer om residenset, förutsättningar, kriterier och hur du ansöker i dokumentet som du hittar till höger.
Vi vill ha din ansökan senast 29 mars 2019.

Pågående residens

Norrköping Slow Clap

I Norrköping leds residenset Norrköping Slow Clap av koreografen Iki Gonzales Magnusson.
Residenset involverar norrköpingsbor, både amatörer och professionella, som är nyfikna på dans och som tillsammans vill skapa dansupplevelser och möten.
24 april kommer Norrköping Slow Clap att göra sina första publika framträdande på Stage Skandia.
Residenset ingår i projektet Möten i Dansen och är ett samarbete mellan Riksteatern Dans, Norrköpings kommun, KariN – Norrköpings teaterförening och Dans i Öst/Region Östergötland. Möten i Dansen har stöd från Statens Kulturråd.

In action

Är ett internationellt dansutbyte/residens mellan Linköping och den tyska staden Pforzheim.
Dansutbytet engagerar professionella östgötska dansaktörer som vill utveckla internationella kontaktytor och utforska arbetsmöjligheter utomlands. Dansutbyte ska också var en möjlighet att hitta nya samarbetsformer i Östergötland inom dansfältet, för att gynna samarbeten, konstnärlig utveckling och metodutveckling. Målet är att skapa en plattform för dansare utifrån konstnärliga, social, ekonomiska och utbildningsmässiga aspekter.
Dansutbytet är ett samarbete mellan Linköpings kommun, Dans i Öst/Region Östergötland, Teater Pforzheim och Landratsamt Enzkreis.

Kontakt

Bild på Anna Ljung

Anna Ljung

Dansutvecklare - Dans i Öst

010-103 65 15

e-post