Region Östergötland

Medarbetarporträtt EU-kontoret

Medarbetarporträtt EU-kontoret

Ludvig Olanders gjorde praktik på Region Östergötlands EU-kontor hösten 2019. Han har en kandidatexamen i Freds- och Konfliktvetenskap från Lunds universitet och gjorde praktiken som en del av sin utbildning.

Berätta lite om dig själv?

Jag är en samhälls- och utrikespolitiskt intresserad 26-åring som studerat Fred och Konfliktvetenskap vid Lunds universitet. Genom min utbildning har mitt intresse för frågor som rör EU och regionalpolitik väckts. När jag under hösten 2018 gjorde min utbytestermin i Paris insåg jag även att jag trivs bra i internationella miljöer.

Hur kommer det sig att du sökte praktik hos Region Östergötland?

När jag sökte praktiktjänsten hos Region Östergötland befann jag mig i sluttampen på min utbildning. Det var då jag, precis som många andra i samma situation, började tänka på vad jag skulle göra efter min examen. En bekant som tagit examen året innan mig tipsade mig om att Region Östergötland utlyst en praktiktjänst och, Linköpings-son som jag är, så kändes det som en perfekt matchning och jag nappade direkt. Jag hade verkligen tur med dels timingen, att jag kunde ta klivet ut i arbetslivet så tätt efter min utbildning, och dels att tjänsten jag fick tag på var på ett stimulerande arbete i en intressant och levande stad.

Vad lärde du dig?

Det finurliga med praktiktjänsten på Region Östergötlands EU-kontor är att man kommer i kontakt med och lär sig om politik på samtliga nivåer – samtidigt! Genom att arbeta på en region i Bryssel så kommer man oundvikligen i kontakt med EU-politiken, men även politik på nationell nivå – i Sverige och övriga medlemsländer – samt på kommunal nivå genom de kommunala tjänstepersoner och politiker man kommer i kontakt med på olika sätt. När man befinner sig mitt i samspelet mellan alla dessa nivåer på en och samma gång så råkar man helt enkelt lära sig om samtliga, även om man endast jobbar i en av dem. Arbetet i sig har varit väldigt varierande. Jag har under min praktikperiod arbetat särskilt mycket med transportfrågor, ett område jag inte hade kommit i kontakt med tidigare. Därigenom fick jag lära mig mycket om till exempel det europeiska transportnätverket, kollektivtrafik och smarta mobilitetslösningar som kommer utvecklas allt mer i våra storstäder under de kommande åren. En annan arbetsuppgift som jag haft som praktikant har varit att delta i evenemang och återrapportera till kontoret. Evenemangen jag deltagit vid har handlat om allt ifrån EU:s övergripande klimatomställningsarbete till teknik för hönsstallar. Som sagt, varierat!

Vad vill du tipsa och/eller säga till framtida sökanden och praktikanter?

En sak som är roligt med just Bryssel är att det finns så extremt många andra praktikanter! De flesta andra svenska regionkontor har en eller två praktikanter varje år och dessa utgör tillsammans ett praktikantnätverk. Nätverket fungerar lite som en studentförening då den fungerar både som ett verktyg och stöd man kan använda i sitt arbete, likväl som ett socialt sammanhang även efter arbetstid. Möjligheten att träffa personer som befinner sig i samma situation som dig själv, det vill säga med ett nytt jobb i en ny stad, lyfte verkligen min erfarenhet av praktiken och min tid i Bryssel. Det kontaktnät av nya bekantskaper som jag skaffat mig under min tid som praktikant här på Region Östergötlands EU-kontor är en icke ovidkommande bonus som jag inte hade förväntat mig, så jag lämnar det tipset till dig som funderar på att söka denna tjänst!

Klicka dig vidare för att se hur du söker praktik här > > >