Region Östergötland

EU:s långsiktiga utveckling

I detta bevakningsområde publicerar vi nyheter om unionens långsiktiga utveckling. Det kan till exempel handla om Storbritanniens utträde ur unionen, långtidsbudgeten och debatt om olika vägar framåt för EU:s utveckling.

 • Ursula von der Leyens tal om EU:s tillstånd och riktning

  EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll idag sitt första ’state of the union’ tal. Von der Leyen lyfte särskilt coronakrisen, behovet av ökad solidaritet och ökat hälsosamarbete, där digitaliseringen och grön omställning framhävs som viktiga komponenter för att lindra sviterna av coronapandemin.

  16 september 2020


 • SKR har släppt höstens utgåva av ’’På gång inom EU’’

  SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har utkommit med ny upplaga av ”På gång inom EU”. Höstens upplaga fokuserar främst på coronapandemin och de senaste förhandlingarna i EU:s långtidsbudget samt EU:s miljöpolitik den Gröna given.

  16 september 2020


 • Omorganisation bland kommissionärerna

  Europeiska kommissionens högsta team omorganiserar sig efter att den irländske kommissionären Phil Hogan tvingats avgå efter att ha brutit mot coronarestriktioner.

  9 september 2020


 • Storbritannien hotar att bryta tidigare Brexit-avtal

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson planerar att lämna de befintliga överenskommelserna i utträdesavtalet med EU och kringgå överenskommelsen med ny lagstiftning på grund av pågående svåra förhandlingar i handelsavtalet med EU.

  9 september 2020


 • Anmälan till European Week of Regions and Cities (EWRC) är nu öppen

  I år genomförs konferensen #EURegionsWeek 2020 digitalt mellan den 5 – 22 oktober i Bryssel. Det finns ca 500 seminarier som täcker olika ämnen i de tematiska prioriteringarna Empowering Citizens, Cohesion and Cooperation och Green Europe.

  2 september 2020


 • Europeiska rådet överens om återhämtningsinstrument och ny långtidsbudget

  Efter 4 dygn av tuffa förhandlingar i juli nådde de 27 EU-länderna till sist en överenskommelse om en ny långtidsbudget och en återhämtningsfond för att lindra effekterna av pandemin. Nu kvarstår endast Europaparlamentets godkännande innan EU har en ny budget för perioden 2021-2027.

  2 september 2020


 • EU inför sanktioner och uppmanar Lukasjenko till dialog med oppositionen i Belarus

  Protesterna mot den belarusiska diktatorn Alexandr Lukasjenko fortsätter. Den 14 augusti enades EU:s utriksministrar om att det behövs sanktioner mot dem som förfalskat valresultatet i Belarus. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell måste myndigheterna inleda dialog med oppositionen och demonstranter.

  2 september 2020


 • EU-kontoret tillbaka i Bryssel

  Nu är EU-kontorets medarbetare återigen på plats i Bryssel efter två intensiva veckor hemma i Regionhuset. Nyhetsbrevet är tillbaka och snart är hela kontoret samlat för att ta itu med höstens nya utmaningar.

  2 september 2020