Region Östergötland

Aktuellt inom EU

EU

EU-kontoret bevakar främst de frågor som ryms inom Region Östergötlands uppdrag, det vill säga regionala utvecklingsfrågor och hälso- och sjukvårdsfrågor. Inom regional utveckling ingår exempelvis områdena näringsliv, miljö/klimat, arbetsmarknad, kultur och friluftsliv, samt transporter. 

Arbetet innebär bland annat att ta fram aktuell information, informera om möjligheter till EU-medel och ansökningsomgångar, samt att rapportera från olika konferenser.

 • Nyhetsbrevet på paus under sommaren

  Efter dagens utskick tar EU-kontorets nyhetsbrev paus över sommaren. Orsaken är semester och personalbyte. Men deppa inte för det – nyhetsbrevet är tillbaka till höstterminens start.

  8 juli 2020


 • European Innovation Scoreboard

  EU-kommissionen har publicerat den årliga europeiska innovationstavlan som rankar länders innovationsprestanda. Sverige tillhör återigen den grupp av länder som är bäst på innovation.

  1 juli 2020


 • Tyskland tar över ordförandeskapet i ministerrådet

  Den 1 juli tog Tyskland över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd från Kroatien. De viktigaste prioriteringarna för det tyska ordförandeskapet består bland annat av återhämtningen efter Covid-19, Europas digitala suveränitet, den gröna given och Europas roll i världen. Mottot för det tyska ordförandeskapet är Together for Europe’s recovery.

  1 juli 2020


 • EU-kommissionen presenterar vaccinationsstrategi

  Förra veckan presenterade EU-kommissionen en europeisk strategi för att snabba på utvecklingen, produktionen och distributionen av vaccin mot Covid-19. Strategin är gemensam för hela EU och bygger på ett mandat som EU-ländernas hälso- och sjukvårdsministrar gett till kommissionen.

  24 juni 2020


 • Öppet samråd om EU:s läkemedelsstrategi

  EU-kommissionen har öppnat ett offentligt samråd om EU:s kommande läkemedelsstrategi. Samrådet består av enkätfrågor som fokuserar på teman som autonomi i läkemedelstillverkningen, pris och tillgång, innovation och hållbarhetsfrågor. Samrådet är öppet till och med den 15 september 2020.

  24 juni 2020


 • Europaparlamentet antar resolution som fördömer rasism och polisvåld

  Europaparlamentet röstade på midsommarafton igenom en resolution som markerar mot rasism och polisens övervåld i USA, samtidigt som man erkänner liknande problem i Europa. 439 ledamöter röstade för förslaget och 104 emot. 67 ledamöter lade ner sina röster.

  24 juni 2020


 • Förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget och återhämtningsfond intensifieras

  Under midsommarafton hölls ett videotoppmöte mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer. Överst på agendan var EU:s nästa långtidsbudget och återhämtningsfond, men en uppgörelse gick inte heller denna gång att enas om. Förhandlingarna går nu in i ett intensivare skede och förhoppningen är att man ska nå en uppgörelse i mitten av juli.

  24 juni 2020


 • EU lanserar app & hemsida för samlad information om EU-länders reserestriktioner

  EU-kommissionen lanserar appen och hemsidan Re-Open EU som ska ge realtidsinformation om reserestriktioner, transportalternativ och säkerhetsåtgärder i EU-länderna. Plattformen syftar till att underlätta för turismen i Europa under rådande omständigheter.

  17 juni 2020


 • Färre döda på EU:s vägar under 2019

  Jämfört med tidigare år miste färre människor livet på EU: s vägar 2019, enligt preliminära siffror som publicerats av EU-kommissionen. Uppskattningsvis dog 22 800 personer i trafikrelaterade olyckor förra året vilket är en minskning med 23% sedan 2010.

  17 juni 2020